Narcisa Cristea drămuieşte banul public de peste 20 de ani

Narcisa Cristea, directorul economic al Primăriei Târgu Jiu, ştie tot ce s-a întâmplat cu banii publici în ultimii 20 de ani. Fiecare leu cheltuit de municipalitate a trecut prin mâinile sale. Deşi îşi dorea să ajungă medic, a ajuns să drămuiască bugetul Consiliului Local de după Revoluţia din 1989. Narcisa Cristea spune că cele mai mari probleme financiare ale primăriei au început din anul 2008, iar criza din vara anului trecut a găsit-o cu datorii mari şi un buget realizat doar în proporţie de 85%.

În cei 20 de ani de când Narcisa Cristea gestionează banii primăriei, cele mai probleme financiare s-au înregistrat începând cu anul 2008. “Anul 2008 a fost primul an cu greutăţi din punct de vedere financiar. Bugetul s-a realizat doar în proporţie de 85%, iar în 2009 a început să fie resimţită criza. Au fost foarte multe disponibilizări, impozitul pe venit se reducea, iar noi aveam deja datorii din anul anterior. În anul 2009, presiunea a fost foarte mare pentru că au început rambursările de credite. A trebuit să găsim soluţii, să facem compensări deoarece cu bani puţini aveam de făcut lucruri multe”, a declarat directorul economic al Primăriei Târgu Jiu. Narcisa Cristea spune că de multe ori trebuie să dea explicaţii primarului atunci când îi recomandă să facă sau să nu facă ceva. “Trebuie să ştiu foarte bine cu ce “se mănâncă” fiecare sursă de venit. Atunci când îi spun primarului că nu ne permite bugetul să facem o anumită lucrare trebuie să vin cu argumente clare. Am ştiut tot ce s-a întâmplat cu banii publici. Noi, executivul, trebuie să ducem la îndeplinire sarcinile pe care ni le trasează Consiliul Local şi să punem în operă programul electoral cu care vine fiecare primar. Mai exact trebuie să punem să transformăm în sume indicatorii de eficienţă”, a menţionat Narcisa Cristea.   

Prima slujbă, încasator de amenzi

Iniţial îşi dorea să devină medic, iar după un schimb de replici cu tatăl său a urmat Academia de Ştiinţe Economice Bucureşti. Narcisa Cristea a pornit de “jos”, prima funcţie a sa fiind cea de remizier, încasator de amenzi. După ce a terminat facultatea a venit la primărie, la Compartimentul Plan-Salarizare. “Ţineam indicatorii-economici şi făceam raportări la Direcţia Naţională de Statistică. După Revoluţie am intrat în comisiile de control care s-au făcut la depozitele de pe Narciselor. Am răspuns de împărţirea titlurilor de valori: aveam sigiliu personal şi mergeam acasă şi la serviciu cu maşina, însoţită de pază. Cea mai complicată acţiune în care am fost implicată a constituit-o distribuirea pâinii pe cartelă. Atunci se impunea raţionalizarea cantităţii de pâine şi ca atare au apărut multe nemulţumiri şi discuţii cu sindicatele”, a declarat Narcisa Cristea. După ce a fost încadrată pe postul de director economic, a apelat de mai multe ori la sfatul tatălui său, care a ocupat funcţie de conducere timp de 37 de ani. “Mergeam de multe ori să-l întreb câte ceva, însă de fiecare dată nu-mi oferea soluţii şi doar comentam ideile mele. Îmi spunea deseori că meseria nu se învaţă ci se fură”, a precizat Narcisa Cristea. Acesta consideră că pentru a te menţine în funcţia de director, nivelul cunoştinţelor trebuie să fie cu cel puţin 20% mai mari decât ale subalternilor. “Niciodată nu trebuie să fi pus în situaţia ca la o problemă ridicată de subalterni să nu ai cel puţin o variantă de răspuns. În momentul în care eşti “descoperit” de subordonaţi nu mai poţi stăpâni lucrurile şi trebuie să pleci”, a declarat directorul economic al Primăriei Târgu Jiu.       

Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: