Ion Giorgi, Brâncuşi din Leleşti

O viaţă întreagă a sculptat în lemn şi le-a transmis celor care au dorit să înveţe tainele meseriei de dulgher. Oamenii din localitatea gorjeană Leleşti l-au numit pe bătrânul Ion Giorgi „Brâncuşi al satului”, fiind renumit prin porţile ţărăneşti care străjuiesc şi acum la intrarea în biserici şi muzee. Ion Gorgi a luptat în Al Doilea Război Mondial, fiind decorat pentru vitejia de care a dat dovadă pe front. Împlineşte în acest an vârsta de 94 de ani, fiind cel mai bătrân locuitor din sat.

Bătrânul de meserie dulgher povesteşte că a învăţat să sculpteze de când era mic, de la vârsta de 12 ani. Meseria a învăţat-o mai mult de unul singur, începând cu rame de tablouri şi cuiere. „Am început din copilărie, de când aveam 12 ani, de la şcoală. M-am apucat să fac diferite rame, cuiere. Am văzut, mi-a plăcut şi am făcut”, spune bătrânul. În timp şi-a cumpărat uneltele necesare şi şi-a realizat un mic atelier. Deseori era chemat de oamenii din alte sate ale Gorjului pentru a sculpta porţi, uşi, rame sau alte lucruri necesare într-o gospodărie. „Am făcut porţi înalte în Tismana, la intrare în biserică sau în Dobriţa. Am fost şi în Băleşti şi în Tămăşeşti. Nu erau alţii să mă întreacă. Mai luam şi doi trei copii cu mine să mă ajute. Cei care iubeau lemnul şi voiau să înveţe şi ei o meserie îi luam cu mine Trebuia să mă duc acasă la oameni. Mă duceam unde aveau oamenii nevoie”, povesteşte Ion Giorgi. Pentru modelele pe care le realiza pe porţi şi pe uşi avea diferite tipare. „Desenam cu indigoul, aveam tipare. Toate porţile înalte au fost sculptate de mine. Oamenii m-au numit Brâncuşi al satului. Şi tatăl socrului meu a fost un dulgher foarte priceput”, mai menţionează bătrânul.

Dulgher şi în armată

Nici în armată nu a scăpat de dulgherie. De faptul că este un bun meseriaş au aflat şi ofiţerii. „Eram militar, dar eram meseriaş. Trebuia să mă ţin la ordinul ofiţerilor.  Când eram în armată am lucrat la Sibiu şi Arad”, spune dulgherul. Ion Giorgi spune că a plecat în armată de când avea 21 de ani. „M-au încorporat  în 1938, cu cedarea Ardealului şi cu cedarea Basarbiei. Am fost în război, pe 9 iunie am trecut Prutul, iar pe 9 august am trecut Nistrul”, îşi aminteşte acesta. Decoraţiile primite graţie curajului de care a dat dovadă nu se desprind de pieptul său şi de vesta costumului popular în care este îmbrăcat. „Am fost decorat cu Medalia Bărbăţie şi Credinţă şi am fost şi în Rusia decorat”, mai spune acesta. Plutonierul major în rezervă a fost aniversat de locuitorii din Leleşti la împlinirea vârstei de 90 de ani, prilej cu care a primit şi o Diplomă de Merit din partea Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război.

Vizualizări: 166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: