NASA a fotografiat o siluetă fantomatică pe Marte

Rover-ul Curiosity al NASA a observat o siluetă fantomatică pe suprafața planetei Marte. Specialiştii au explicat fenomenul prin formarea unor „diavoli de praf”, fenomen care se întâlneşte şi în zonele aride de pe pământ.

Marte are o atmosferă subțire în comparație cu restul planetelor din Sistemul Solar, însă planeta profită din plin de atmosfera sa. Vânturi puternice pot forma furtuni de praf care acoperă întreaga planetă sau pot produce „turnuri de praf” care ajung aproape până în spațiu. Nu este deloc surprinzător faptul că roverul Curiosity al NASA, aflat în craterul Gale, observă uneori fenomene meteorologice marțiene, precum și un „diavol de praf” (dust devil) care i-a trecut recent prin fața ochilor electronici.

Vara marțiană se apropie în emisfera sudică a planetei, acolo unde craterul Gater este situat, iar atmosfera din regiune începe să se încălzească. La fel cum încălzirea neuniformă a atmosferei pe Pământ generează mișcări atmosferice, așa este afectată și atmosfera de pe Marte. „Diavolii de praf” sunt destul de bine înțeleși și se formează aproape la fel ca și pe Terra, pe teritorii aride și plate, acolo unde aerul de la nivelul suprafeței este mai cald ca cel de deasupra sa, au explicat specialiştii.

Încălzirea mai puternică a suprafeței are tendința să producă vânturi, care dacă sunt îndeajuns de puternice pot ridica praful de pe suprafață și pot deveni diavoli de praf. Acestea sunt fenomene pe care le-au surprins cei de la NASA în imagini.

Vizualizări: 4,235

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: