NATO: Rusia va suporta consecințele dacă atacă Ucraina

Secretarul general al NATO a avertizat vineri Rusia împotriva "consecinţelor" şi a "preţului care va trebuit plătit dacă recurge la forţă împotriva Ucrainei" cu "forţele gata de luptă" transportate la frontierele ţării, relatează AFP şi Reuters.

"Rusia, pentru a doua oară în acest an, a concentrat echipamente grele, tancuri şi trupe gata de luptă la frontierele Ucrainei (...) Trebuie să fie clar că dacă Rusia utilizează forţa împotriva Ucrainei, asta va avea costuri care vor avea consecinţe. De aceea continuăm să facem apel la Rusia să evite escaladarea", a declarat Jens Stoltenberg în cursul unei conferinţe de presă de la sediul Alianţei.

Cu acelaşi prilej, Stoltenberg a afirmat că se aşteaptă ca noul guvern federal german să cheltuie mai mult pentru forţele sale armate şi a salutat decizia acestuia de a continua să găzduiască arme nucleare occidentale în Germania. "Mă aştept ca Germania să investească mai mult în armata ei", a spus Stoltenberg.

Serviciile de informaţii ucrainene au informaţii despre o posibilă tentativă de organizare a unei lovituri de stat în decembrie, cu implicarea unor persoane din Rusia, a afirmat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

Zelenski a subliniat într-o conferinţă de presă că Ucraina îşi controlează pe deplin frontierele şi este pregătită pentru orice escaladare cu Rusia.

"Ne confruntăm cu provocări nu doar din partea Federaţiei Ruse şi cu o posibilă escaladare, avem mari provocări şi în plan intern. Am primit informaţii că pe 1-2 decembrie în ţara noastră va avea loc o lovitură de stat", a spus el.

Acesta nu a dat alte detalii şi nici nu a acuzat statul rus de implicare în acest sens, notează Reuters.

Vizualizări: 968

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: