„Nea Mischie” e de ieri la puşcărie!

Noaptea trecută a fost prima din cele vreo câteva sute pe care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj le va dormi în spatele gratiilor, la Penitenciarul Târgu Jiu, după ce Justiţia l-a condamnat definitiv şi irevocabil la patru ani de închisoare. Din toată pedeapsa, Nicolae Mischie are mari şanse să execute cam o treime, din cauza vârstei, până atunci el fiind decis să continue să îşi caute dreptatea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Politicianul care cu un deceniu în urmă îşi făcea celebru pixul cu care împărţea discreţionar banii judeţului şi care declara fără nicio reţinere că „de la Polovragi la Padeş nici pasărea nu are voie să intre în judeţul meu fără ştiinţa mea” este de ieri noapte un simplu deţinut în cadrul Penitenciarului Târgu Jiu. Luni seara, în jurul orelor 20.00, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat verdictul prin care îl trimite pe Nicolae Mischie pentru patru ani în spatele gratiilor. Acuzaţiile ce i-au fost aduse sunt grave, de luare de mită şi trafic de influenţă, decizia de 4 ani fiind pronunţată şi de instanţa de fond, Tribunalul Gorj, în iulie 2007. Mischie a fost conştient că nu mai poate scăpa de pedeapsa respectivă şi toată seara a aşteptat destul de calm în sufrageria din vila pe care o are în centrul oraşului ca poliţiştii să vină şi să-l ducă în spatele gratiilor.

Oamenii legii au venit la domiciliul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean şi al PSD Gorj de abia la ora 1.00, după ce au primit mandatul de arestare emis pe numele lui Nicolae Alexandru Mischie. Între timp, pe la casa fostului politician s-au perindat rude şi prieteni care au ţinut să-i fie aproape, în drumul spre maşina Poliţiei Mischie precizând încă odată că se consideră nevinovat. El le-a dat jurnaliştilor şi un comunicat de presă în care spune acelaşi lucru. „Primesc cu surprindere şi tristeţe sentinţa ICCJ pronunţată în dosarul 3/95/2005. Declar încă odată că mă consider nevinovat. Reprezint în acest moment, din nefericire, unul din cele mai mari abuzuri judiciare din România”, precizează Mischie în comunicatul său de presă, în finalul căruia îşi exprimă speranţa ca Dumnezeu să-i dea sănătatea de care are nevoie pentru a-şi putea demonstra nevinovăţia.

Regrete de la „baron” pentru Năstase

Dacă în 2005, când a avut pentru prima dată cătuşe la mâini într-un dosar în care nu a fost însă condamnat la închisoare, Mischie dădea vina pentru situaţia în care se află pe fostul premier Adrian Năstase şi pe Victor Ponta care venise în 2004 pentru a-l îndepărta din fruntea PSD Gorj, acum fostul şef al social-democraţilor îi plânge de milă lui Năstase pentru ce a păţit. Spune că îi pare rău de fostul premier, asta în condiţiile în care Năstase a fost liderul de partid care i-a încadrat pe politicienii gen Mischie în categoria „baronilor”, denumire cu care fostul preşedinte al CJ Gorj a rămas pentru toată viaţa, deşi apropiaţii îi spuneau cel mai adesea „Naşul”, ca urmare a modului în care conducea la vremea respectivă destinele judeţului.

Cel mai puternic politician, după gratii

Necazurile lui Nicolae Mischie cu justiţia au început în 2004, înainte de alegerile locale, când omul de afaceri Clement Mocanu s-a autodenunţat la Direcţia Naţională Anticorupţie, spunând că i-a renovat şefului CJ Gorj două vile şi un apartament pentru ca, în schimb, firma sa să fie ferită de controale şi să primească şi contracte la unităţile din minerit şi energie. Mischie s-a dus cu probe în justiţie pentru a arăta că a plătit materialele de construcţii, dar spune că judecătorii nu le-au luat în calcul. DNA l-a pus sub acuzare într-o perioadă în care acesta se pregătea să candideze cu mare succes pentru a-l treilea mandat de preşedinte al CJ Gorj, autocarele cu susţinătorii ce plecau de la Târgu Jiu la Bucureşti pentru a le cere şefilor din PSD să nu-l excludă fiind încă o amintire vie a acelor vremuri. A plecat din partid şi i-a lăsat loc liber lui Ion Călinoiu pentru a prelua şefia Consiliului Judeţean, la partid postul de preşedinte fiind ocupat de atunci încoace de primarul Florin Cârciumaru.

Acum Mischie a rămas înconjurat doar de familie şi de jurnaliştii pe care nu i-a considerat niciodată decât ca fiind rău intenţionaţi la adresa sa. Cei care-i cântau pe vremuri „Nea Mischie, Nea Mischie, Te cunoaşte o Românie” au trecut de mult timp în tabăra lui Victor Ponta şi au „reformat” PSD Gorj. „Reforma” respectivă a presupus însă doar faptul că singurul care plăteşte pentru că i se spunea cât de deştept, priceput şi viteaz este el pentru judeţ este cel care acum stă în spatele gratiilor. Are 68 de ani şi legislaţia prevede că persoanele condamnate şi care au peste 60 de ani execută o treime din pedeapsa decisă de instanţă. În vara lui 2014 Mischie ar putea redeveni o persoană liberă, dar acest lucru nu va mai interesa decât familia şi puţinii prieteni adevăraţi care i-au mai rămas în preajmă. Partidul măreţ pe care-l visa cu un deceniu în urmă are alţi lideri, supărăcioşi şi ei pe criticile jurnaliştilor, dar mult mai atenţi totuşi cu greşelile pe care riscă să le facă stând atât de mult timp la putere. Au învăţat din greşelile lui Mischie, iar asta le-a şi asigurat evitarea problemelor penale cu care s-a ales fostul lor şef.

Vizualizări: 185

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: