Negocieri CCM: Trei federații s-au înțeles cu administrația CEO

Trei federații din CE Oltenia, Univers, Petrom și Energetica, au acceptat propunerea administrației companiei de a prelungi actualul contract colectiv de muncă, dar cu noile facilități: două prime de 1.000 de lei, una de 950, cotă de cărbune de 500 de lei, sâmbete și duminici plătite și ziua de naștere - zi liberă plătită. Federația Națională Mine Energie insistă pe găsirea unei soluții pentru a reduce discrepanțele salariale. Au primit ultimatum pentru vineri, pentru semnarea CCM. Dacă nu, s-ar putea ajunge la noi acorduri între cele trei federații și administrație. Acest act adițional de prelungire a CCM este valabil doar dacă va fi semnat de toate federațiile din CEO.

O nouă ședință a comisiei de negocieri, în care trei din cele patru federaţii au fost de acord cu propunerea administrației, iar cei de la Federația Națională Mine Energie nu. Liderii FNME cer ca şefii CEO să găsească soluții pentru a crește salariile foarte mici din companie. FNME trebuie să dea răspuns până vineri dacă acceptă propunerea administrației, fără armonizarea salariilor. „Noi am propus ca de fondul de salarii să beneficieze doar cu clasele mici, ceilalți nu au fost de acord. Celelalte trei federații au dat răspunsul pe loc, noi am zis că până vineri. Am propus ca toți salariații să intre cinci zile în șomaj tehnic, iar de economie să beneficieze doar salariații cu clase mici. Cele trei federații nu au fost de acord“, a declarat sindicalistul Cristi Lădaru. Liderul de sindicat mai spune că propunerea de intrare în șomaj tehnic nu ar trebui hulită și amintește că, în trecut, minerii din zona Motru, Turceni și energeticienii din Craiova au stat cu săptămânile în șomaj tehnic și au fost susținuți de cei din zona Rovinari.

Au recuperat ce au pierdut

Președintele FNME, Dumitru Pîrvulescu, este dezamăgit că în realitate federațiile nu au un punct de vedere comun. Acesta spune că până acum au reușit doar să recupereze ce le-a tăiat Laurențiu Ciurel, dar nu rezolvă marea problemă a companiei: discrepanțe mari între salariile pe aceleași meserii. „Trebuie să consultăm activul sindical. Nu suntem de capul nostru, cum fac băieții aceștia de la Univers. Am înțeles că cei de la SMEO au avut ședință și salariații le-au cerut să găsească metode să mai reducă discrepanțele dintre salarii, dar una vorbesc și alta fac. Vineri o să avem o întâlnire cu activul sindical. (...) Revenim la ce am avut acum câțiva ani“, a spus Pîrvulescu. Liderul sindical susține că „armonizarea e vrută de mulți și de nimeni“. „Trebuie să se înțeleagă că sunt oameni cu salarii extraordinar de mici. Am spus, economia dați-o la cei cu salarii mici. În loc să mă susțină, colegii de la federații începură să spună că fac haiducie. Asta e realitate. Discutăm toți că facem armonizări, dar nu vrea nimeni să facă ceva. Din păcate nu se vrea și singuri nu putem face, poate dacă am fi majoritari“, a mai declarat Pîrvulescu.

CONCEDIERI

La ședința de marți, liderii și administrația CEO discută criteriile de concediere. „Trebuie să discutăm criteriile de concediere. Vreau să se discute cei care au fost angajați și au luat plăți compensatorii. Mai puțin cazurile în care au fost angajaţi în locul celor decedați și a celor care au dat terenuri. Și se va merge pe pensionabili”, spune Pîrvulescu.

Vizualizări: 7,269

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: