Ecologiştii vor răspunsuri de la Garda de Mediu. Și de la CEO!

Ecologiștii de la Bankwatch România așteaptă cu interes punctul de vedere al Gărzii de Mediu Gorj în ceea ce privește situația de la Cariera Lupoaia a CE Oltenia. Aceștia au sesizat comisarii de mediu, afirmând că această carieră funcționează ilegal, având acordul de mediu suspendat de instanță. Garda de Mediu Gorj a început o anchetă, dar nu este finalizată. Reprezentanții Bankwatch România cer clarificări și de la CE Oltenia.

Bankwatch a cerut Gărzii de Mediu Gorj să verifice dacă la Cariera Lupoaia excavatoarele au fost puse în funcțiune pe o suprafață pentru care acordul de mediu a fost suspendat pe calea instanței. În baza acestei sesizări, comisarii de mediu au mers vineri, 10 martie, în control la carieră pentru a vedea dacă CE Oltenia respectă sau nu decizia magistraților. Reprezentanții Gărzii de Mediu spun că săptămâna aceasta vor avea un punct de vedere final legat de cele semnalate de ecologiști. „Primele concluzii sunt că terenul care face obiectul acordului de mediu, care a fost suspendat, nu a fost atacat. Urmează ca în cursul săptămânii viitoare să atacăm toată suprafața de teren, astfel încât să avem certitudinea că tot ce a stabilit instanța se poate respecta. E vorba de o suprafață mare și nu am putut într-o zi să o cuprindem toată”, a declarat Gheorghe Sanda, comisarul șef al Gărzii de Mediu Gorj.

CE Oltenia riscă o amendă de până la 50.000 lei dacă se va constata că utilajele lucrează pe bucata de pământ pentru care instanța a stabilit suspendarea acordului de mediu.

„Dacă nu extind cariera, de ce cumpără propretăți?”

Cei de la Bankwatch spun că așteaptă să vadă concluziile finale ale comisarilor de mediu, dar de această dată au cerut clarificări și de la CE Oltenia. „CEO a comunicat în nenumărate rânduri că a rămas fără cărbune și că trebuie să extindă toate carierele. De aceea fac presiuni la Ministerul Energiei, să primească acele hotărâri de Guvern. Dar joi am ne-am întâlnit cu oamenii din satul Lupoița, unde se extinde cariera, și deja au achiziționat câteva gospodării în sat. Este clar pentru extindere. Așteptăm cu interes răspunsul Gărzii de Mediu, dar din câte știm noi nu prea mai au loc unde să lucreze. Acum spun că la Lupoaia nu mai este nevoie de extindere, dacă nu mai este nevoie, de ce au cumpărat acele proprietăți?!”, a comentat Alexandru Mustață, reprezentant al Asociației Bankwatch.

Țuilă: CEO a cumpărat și la Lupoaia

Satul Lupoița despre care vorbesc ecologiștii aparține de municipiul Motru. CE Oltenia a cumpărat proprietăți pentru extinderea carierei și în satul Lupoaia din comuna Cătunele. „Acum este în proces de cumpărare și de la noi, și de la Lupoița. Noi avem acolo nouă locuințe, restul aparțin de satul Lupoița, vreo 30 de case sau mai multe. Au cumpărat de la Lupoaia cam jumătate, iar de la Lupoița vreo câteva”, a explicat Florinel Țuilă, primarul comunei Cătunele.

Vizualizări: 713

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: