Cine vrea 2.000 de concedieri la CEO. Ce fac sindicatele!

Federațiile sindicale din CE Oltenia au făcut front comun, după ce au aflat că acţionarul minoritar al companiei, Fondul Proprietatea, are de gând să închidă capacităţi de producţie, dar şi să se opună programului de restructurări stabilit de Directorat, cerând „cu insistenţă” 2.000 de concedieri. Sindicaliştii ameninţă cu proteste extreme şi vorbesc de posibilitatea deplasării a mii de salariați ai CE Oltenia la sediul acționarului minoritar, pentru a cere lămuriri.

Şefii tuturor federațiilor semnatare ale Contractului Colectiv de Muncă, de la nivelul CEO, au solicitat „o întâlnire de urgență” între reprezentanții Ministerului Energiei, Fondului Proprietatea şi ai administrației CE Oltenia, pentru a clarifica „perspectivele CE Oltenia și rolul său privind funcționarea în siguranță a Sistemului Energetic Național”. Cu acest prilej au lansat și un ultimatum. „În caz contrar, sindicatele își rezervă dreptul de a recurge la forme de protest extreme”, se arată în comunicatul semnat de Dumitru Pîrvulescu (FNME), Adrian Marciuc (Univers), Ion Pisc Scrădeanu (Energetica) și Gelu Ionescu (Petrom).

Sindicaliștii spun că au făcut acest demers având în vedere „atitudinea continuă și agresivă a Fondului Proprietatea cu privire la închiderea unor capacități de producție a energiei electrice și exploatare a cărbunelui  și implicit la deființarea a mii de locuri de muncă din cadrul CE Oltenia”.

 

Îndemn

Unii lideri sindicali de la CE Oltenia lansează pe rețelele de socializare un îndemn pentru organizarea unei „vizite” la sediul Fondului Proprietatea. „Se vorbeşte că acționarul minoritar al CEO, Fondul Proprietatea, nu ar agrea programul de restructurare propus de actualul Directorat, cerând cu insistență disponibilizarea a 2.000 de salariați și închiderea de capacități de producție. Cred că ar fi bine să ne interesam unde se află sediul central al FP și să le facem o vizită, cam 5.000 de mineri şi energeticieni, să-i întrebăm de aportul pe care l-a adus acest «investitor» în CEO!”, a postat sindicalistul Doru Crăete, pe Facebook.

Ce le-a garantat Vișan

O parte dintre sindicaliști s-au întâlnit vineri, 10 martie, cu secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vișan. Acesta le-a garantat că nu vor fi făcute 2.000 de disponibilizări în acest an. „Domnul Vișan ne-a spus că Ministerul Energiei o să meargă pe programul cu 1000 de disponibilizări, așa cum s-a înțeles cu Directoratul. A spus că își asumă Ministerul Energiei lucrul acesta, că Ministerul susține Directoratul să facă disponibilizări mai puține”, a spus sindicalistul Manu Tomescu.

Vizualizări: 3,400

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: