Negocieri decisive între Condescu şi Ariton

Sindicatele conduse de Marin Condescu şi reprezentanţii administraţiei de la unităţile miniere şi energetice din Oltenia poartă azi ultimele negocieri înaintea declanşării unor proteste de amploare. Negocierile se fac în spatele uşilor închise, chiar dacă acestea vizează destinele câtorva mii de mineri şi energeticieni din Gorj, Mehedinţi şi Vâlcea.

Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Marin Condescu, susţine că negocierile se poartă în interesul sindicaliştilor pe care îi reprezintă, motiv pentru care sindicatele nu sunt în favoarea disponibilizărilor.

Administraţia a anunţat în perioada sărbătorilor de iarnă că peste 4000 de mineri şi energeticieni ar urma să îşi piardă locurile de muncă în 2011 şi 2012, lucru pe care sindicatele spun că nu-l acceptă, deşi au mai spus asta şi în trecut şi nu a fost aşa. Mai mult, unele sindicate au cerut plăţi compensatorii de câte un miliard de lei vechi pentru fiecare angajat, sumă care face obiectul negocierilor acolo unde a fost solicitată.

„Disponibilizările de personal considerăm că sunt ultima variantă care trebuie discutată pentru a reduce cheltuielile, pentru că, în fond, aceasta este problema de fond, cea a reducerii cheltuielilor. Administraţia a venit cu unele propuneri, le avem şi noi pe ale noastre, le-am discutat, le mai discutăm şi joi, iar vineri avem o ultimă rundă de discuţii programată direct la Ministerul Economiei. Credem că împreună cu dl ministru Ion Ariton vom găsi soluţia de final”, spune Condescu. Liderul sindical avertizează că, în caz contrar, de pe 10 ianuarie membrii pe care îi reprezintă vor intra în grevă generală, aşa cum FNME a anunţat încă de luna trecută.

Şeful de la Federaţia Naţională Mine Energie susţine că la întâlnirea cu Ariton va fi pusă în discuţie şi înfiinţarea Electra, companie în lipsa căreia mineritul şi energetica din Oltenia dispar din 2013. Liderul sindical spune că asta înseamnă zeci de mii de disponibilizări, faţă de cele câteva mii pe care administraţia le-a propus acum.

Vizualizări: 97

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: