Vezi câte mămici au plătit pentru celule stem

Doar şaizeci de gorjence au vrut să li se recolteze celule stem la naştere. De vină pentru acest fenomen mai este şi faptul că recoltarea celulelor stem este un procedeu costisitor ajungând la o mie de euro.

În anul 2010 doar aproximativ 60 de mămici din judeţul Gorj au vrut să li se recolteze celule stem la naştere. Singurele spitale din Gorj în care se fac recoltări de celule stem sunt Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu şi spitalul orăşenesc din Bumbeşti Jiu. “După raportarea şefului de secţie de la ginecologie-obstetrică, la nivelul spitalului au fost în jur de 40 de recoltări”, susţine Constantin Pălivan, director adjunct Spitalul Judeţean de Urgenţă Tg-Jiu

Proaspetele mămici recunosc valoarea celulelor stem în cazul în care copilul lor s-ar putea îmbolnăvii, însă nu îşi permit să plătească pentru conservarea acestora deoarece costul este mult prea mare. “Am născut acum câteva zile, însă nu am putut să prelevăm celule stem. Ştiu ce presupune acest lucru şi care sunt beneficiile, însă costurile sunt foarte mari, iar eu şi soţul meu nu ne-am putea permite acest lucru”, susţine o mămică.

Celulele stem pot fi folosite cu succes în cazul în care o persoană suferă de diferite tipuri de cancer, de diabet, sau chiar de Parkinson. Medicii gorjeni speră că în viitor mămicile vor fi mai receptive şi numărul recoltărilor de celule stem va creşte, pentru ca odată cu acest lucru să crească şi şansa la viaţă a bolnavilor. 

Vizualizări: 109

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: