Negocieri dure între sindicate și administrația CEO: Sper să nu se repete istoria!

Se prognozează negocieri dure pentru noul Contract Colectiv de Muncă din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Motivul: oamenii își doresc salarii mai mari și nu sunt dispuși să accepte un nou contract fără majorări salariale. Un sindicalist avertizează încă de acum: „Sper să nu se repete acea greșeală!”.

Greșeala este, în concepția lui Gabriel Căldărușe, președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, faptul că directorii companiei au anunțat, la ultimele negocieri, zero creșteri salariale, iar acest anunț a dus la grevă generală de câteva zile în toate carierele miniere din Gorj și o scădere dramatică a stocurilor de cărbune.

Căldărușe susține că ar fi o greșeală majoră dacă Directoratul ar veni cu același discurs în fața sindicatelor în primăvară, când vor demara negocierile pentru un nou Contract Colectiv de Muncă: „Sper să nu se repete istoria, să fi învățat cu toții ceva din ce s-a întâmplat, din modul acela radical de comunicare. Era acea perioadă în care în sectorul bugetar erau creșteri peste creșteri, facilități și vii în mijlocul iernii și îi spui omului: Aici, zero! Cred că a fost o greșeală și e nevoie să nu mai repetăm astfel de greșeli pentru că există și astfel de riscuri”.

Și, chiar dacă problemele vor rămâne aceleași la nivelul companiei, unele chiar mai acute decât în acest an, sindicaliștii nici nu iau în calcul varianta să nu obțină salarii mai mari pentru angajați.

Căldărușe a adăugat că și problema exproprierilor va duce la stocuri mai mici de cărbune. „Lucrurile sunt extraordinar de dificile. Am mai discutat și eu cu foarte mulți oameni. Că va fi schemă de sprijin, trebuie luată în calcul și o creștere a veniturilor salariaților. La anul, iarăși vom avea probleme în asigurarea cantității de cărbune. E clar că va fi una mai mică. Se datorează acest lucru exproprierilor. Producția de cărbune va fi mai mică, producția de energie va fi mai mică, dar lipsa banilor a dus și la altceva. Și situația grupurilor energetice este precară. Revizii capitale nu s-au mai făcut pe niciunde. Ne cârpim cu ce avem și e important să fie un viitor măcar pe 10-15 ani”, a mai spus liderul SMEO, la Tele3.

Vizualizări: 5,463

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: