Negocierile pentru drepturile minerilor încep la Mangalia

Negocierile pentru actul adiţional la Contractul Colectiv de Muncă nu vor începe la Târgu Jiu, ci la Mangalia, unde 11 lideri sindicali se află la Consiliul Federaţiei „Univers“. Deşi discuţiile erau programate să înceapă pe 15 iunie, lucrurile vor mai trena pentru că Ion Ruşeţ şi alţi lideri participă la o întâlnire sindicală în perioada 16-19 iunie, la mare. Tot acolo, spun surse din cadrul sindicatelor afiliate la Univers, se va stabili şi comisia de negociere. Surse din cadrul sindicatelor din Univers spun că liderii nu se grăbesc să negocieze pentru că ştiu deja ce (nu) vor obţine de la directorul general Laurenţiu Ciurel. Negocierile trebuie să dureze cel mult zece zile. Însă o adevărată aventură va fi ca sindicaliştii să demonstreze că au mii de membri de sindicat.

În aceste zile are loc numărarea membrilor de sindicat. Interesant este că, după numărătoare, şi Federaţia Univers, la care s-au afiliat recent 12 sindicate şi un preşedinte de onoare, şi Federaţia Naţională Mine Energie au mii de membri de sindicat în CE Oltenia. Federaţia Univers pune că are peste 10.000 de adeziuni semnate, iar FNME circa 8.000.

Administraţia cere informaţii la judecătorii

Probabil pentru prima dată în istoria negocierilor contractului de muncă, administraţia din minerit şi energie va cere relaţii despre existenţa sindicatelor la judecătorii. „Eu chiar am semnat scrisori către judecătoriile de pe raza judeţelor unde ne desfăşurăm activitatea ca să avem garanţia pentru că sunt în evidenţa noastră vreo 40-50 de sindicate“, a declarat Aurel Medinţu, directorul Diviziei Energetice, la un post local de televiziune. Conducerea complexului va afla şi de contestaţia depusă pe 5 iunie de către sindicatul de la Cariera Roşia împotriva Sindicatului Mine Energie Rovinari (SMER). Dacă instanţa va admite contestaţia, înregistrarea SMER se va prelungi cu încă o lună. Însă acesta nu este singurul pericol, ci faptul că instanţele de judecată intră vacanţă.

„Este posibil să ceară informaţii legate de reprezentativitate“, crede liderul Constantin Creţan despre solicitările conducerii CEO. El a adăugat că sindicaliştii de la Univers nu vor putea participa la negocieri începând de săptămâna viitoare pentru că vor merge la consiliul federaţiei ce va avea loc la Mangalia în perioada 16-19 iulie. Acolo vor avea loc alegeri pentru conducerea federaţiei la care vor participa şi Ion Ruşeţ, Gabriel Căldăruşe şi Aurel Nanu Mic.

Tot acolo se va decide şi componenţa comisiei de negociere, spun surse din federaţia Univers.

Negocierea, în zece zile

Negocierile trebuie finalizate în termen de zece zile, potrivit legii. Astfel că, dacă acestea vor începe pe 20 iunie, după ce se întorc şi liderii de la plajă, discuţiile vor fi terminate la finalul lunii. „Sper ca în 15-20 iunie să începem ca pentru la sfârşitul lunii să încheiem contractul“, a declarat Gabriel Căldăruşe la un post local de televiziune. Oricum, liderii coordonaţi de Ion Ruşeţ nu au nicio surpriză legată de rezultatul negocierilor, drepturile salariaţilor fiind deja stabilite. „Zece zile le ia redactarea actului adiţional“, spune un alt lider sindical. Dacă în CE Oltenia ar fi sindicalişti şi administraţie interesaţi de salariaţi, atunci negocierile ar fi început de mult, însă acum se dă războiul membrilor. Acum are loc depunerea documentelor prin care fiecare federaţie arată câţi membri are. Dan Pârvulescu, vicepreşedinte al FNME, a declarat că federaţia are în jur de 8.000 de membri. „Cred că sunt în jur de 7-800 la Mehedinţi, la Vîlcea sunt sindicate mai mici care cred că au în jur de 1200 de oameni, la Rovinari, la sindicatul lui Constantin Mitrescu circa 1700, la Marin Golea 1700, la mine 1078, iar la Cariera Roşia vreo 1200 de membri. Mai sunt bineînţeles foarte mulţi nesindicalizaţi“, a declarat Pârvulescu. El a mai spus că va fi o problemă la stabilirea numărului de membri pentru că unele adeziuni vor fi duble. „Legea spune că un salariat nu poate face parte din mai multe sindicate în acelaşi timp. Eu înţeleg că din moment ce eşti înscris într-un sindicat nu te mai poţi înscrie în altul. Sau faci cerere de retragere şi te înscrii apoi în alt sindicat. Eu aşa interpretez“, spune Dan Pârvulescu.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: