Minerii nu vor fi paznici, ci agenţi de securitate

Circa 600 de mineri şi energeticieni vor lucra ca şi agenţi de securitate, sub îndrumarea fostului director de resurse umane, Ion Răuţ. Liderii de sindicat de la Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) cred că angajaţii „fostului securist“ Ion Răuţ nici nu se puteau numi altfel. Cert este că minerii vor fi nişte agenţi de pază prost plătiţi.  

Câteva zeci de mineri şi energeticieni au apărut pe liste ce au fost afişate la sediile unor unităţi din companie. Mesajul este ca cei de pe listă să se prezinte pentru efectuarea controlului medical. La Cariera Peşteana, de exemplu, apar pe listă 28 de persoane  ce vor fi „agenţi de securitate“. Pe listă apare şi numele lui Dumitru Pîrvulescu. Liderul sindical ce poartă acelaşi nume, de la Peşteana, crede că nu este vorba despre el. „Suntem trei Dumitru Pârvulescu. Doi la Peşteana Sud şi unul la Nord. Nu scrie şi iniţiala pentru a vedea care este. Dar oricum nu se poate să fie vorba despre mine pentru că eu am contractul de muncă suspendat. Dar nu ar fi exclus să fie tot şicană“, a declarat Pârvulescu. El a mai spus că oricum nu s-a dus nici un miner, din cei 28 de pe listă, la vizita medicală. Pîrvulescu a dat exemplul unui salariat care a fost declarat inapt pentru a fi încadrat în armată şi totuşi la direcţia din cadrul CEO ar putea primi armă.  

Salarii reduse

Liderii de la Federaţia Naţională Mine Energie au aflat că meseria celor 600 de mineri nu va fi de paznic, ci de agent de securitate. Ei sugerează că Laurenţiu Ciurel a înfiinţat Direcţia de Securitate pentru fostul colaborator al Securităţii Ion Răuţ. „În contractul colectiv de muncă nici nu există această meserie, de agent de securitate“, spun liderii sindicali. De asemenea, la Rovinari, în minerit, au fost selectate 88 de persoane, dar s-au prezentat la vizita medicală doar 30. „Le-am spus să se ducă, doar nu le strică o vizită medicală, mai ales la cei care au probleme de sănătate“, spune Marin Golea.

Sindicaliştii spun că reducerile salariale vor fi foarte mari pentru mulţi dintre cei care vor fi trecuţi la Direcţia de Pază sau Securitate, cum se numeşte până la urmă. Potrivit anexei 9 din Contractul Colectiv de Muncă, cei 600 de mineri pot fi încadraţi la „pază, supraveghere utilaje în conservare“, ceea ce înseamnă maxim clasa 5C. Ei vor fi remuneraţi cu sume raportate la clasele 1C adică 1.101 de lei şi 5C 1.427 de lei. „Sunt foarte mulţi oameni care vor pierde bani. De exemplu, un excavatorist are peste 2.000 de lei salariu şi acum vor avea 1200 de lei“, spune liderul sindical Marin Golea.

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: