Negrescu: Nu o să facem nicio acţiune, Eminescu e demitizat

Majoritatea instituţiilor de cultură din Gorj dar şi şcoli şi licee îl sărbătoresc astăzi pe Mihai Eminescu. Există totuşi şi instituţii care nu mai văd în aceste manifestări pasiunea de altădată şi care cred că impactul emotiv asupra oamenilor a dispărut.

Multe dintre licee au optat pentru concursuri interactive care să atragă elevii şi să-i motiveze prin punerea la bătaie a mai multor premii. „În fiecare an am avut astfel de festivităţi dar pentru anul acesta ne-am gândit la nişte concursuri de creaţie literară, la un recital de poezie eminesciană la care vor participa toţii elevii liceului nostru şi care vor participa la concurs vor avea posibilitatea să câştige şi premii. Noi am pus la bătaie ca premii cărţi şi diplome pentru că aşa i-am obişnuit şi cred că este cel mai potrivit aşa”, a declarat Dorina Popescu, directoarea Colegiului Tehnic „Ion Mincu” din Târgu Jiu.

Nici Colegiul Naţional „Gheorghe Magheru” nu este mai prejos şi chiar dacă nu are tocmai un profil uman, elevii de acolo s-au arătat încântaţi de a participa la manifestări. „Avem o manifestare de creaţie legată de Eminescu şi de opera lui, de geniul eminescian dar şi de valorile noastre culturale. Mai întâi va fi la Biblioteca Judeţeană după care vom continua seria manifestărilor la noi în liceu”, a declarat Marius Buzera, directorul Colegiului Naţional „Gheorghe Magheru”.

Eminescu, poetul fără impact emotiv

Chiar dacă mai toate instituţiile de cultură din oraş îi aduc un omagiu lui Eminescu, există însă şi instituţii de valoare care cred că este deja un fenomen mult prea mediatizat şi care nu mai are impact asupra societăţii gorjeneşti. „Nu o să facem nicio acţiune legată de Eminescu pentru că deja s-a spus prea multe despre acest poet, este un poet demitizat din punctul meu de vedere care nu mai are impact emotiv asupra oamenilor”, a declarat Marian Negrescu, directorul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu. Reprezentanţii instituţiilor de cultură gorjene au pregătit o serie de activităţi artistice pentru aniversarea a 160 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu. Manifestările sunt programate să aibă loc astăzi, cu începere de la orele 11, la sediul Bibliotecii Judeţene “Christian Tell” din municipiul Târgu-Jiu. Pe lângă expoziţia de carte dedicată marelui poet naţional şi expunerea  Vor avea loc lansări de reviste şi momente artistice.

Vizualizări: 85

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: