Nereguli grave descoperite la spitalul din Târgu Jiu

Raportul Corpului de Control din Ministerul Sănătăţii aduce la lumină o serie de nereguli grave descoperite la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu. Rezultatele verificărilor făcute la sfârşitul lunii martie, dar şi neregulile constatate chiar de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, sunt încă ţinute la secret de liderii judeţului responsabili să ia măsuri. Deputatul de Gorj, Dan Vâlceanu, a intrat în posesia unor concluzii ale raportului în urma unei solicitări scrise depuse la minister la sfârşitul lunii august. Nereguli s-au găsit la dispozitivele medicale, la modul în care se fac achiziţiile publice, la organizarea spitalului, dar şi la condiţiile igienico-sanitare. Cel mai grav este faptul că un cabinet de bronhoscopie funcţionează fără avizul ministerului şi o serie de infecţii interspitaliceşti nu au fost raportate.

A trecut mai bine de o jumătate de an de când ministrul Sănătăţii, împreună cu cei de la Corpul de Control, a venit în Gorj să verifice neregulile semnalate la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu. Încă de atunci, la o primă vedere, au fost evidenţiate o serie de neconformităţi şi Sorina Pintea promitea că va înainta de urgenţă un raport, dar şi un plan de măsuri. Cel mai probabil acest document a ajuns în mâna liderilor judeţului îndreptăţiţi să ia măsuri la această unitate spitalicească, însă raportul nu a fost făcut public.

Joi au fost făcute publice unele concluzii ale raportului, în baza unei solicitări făcute la Ministerul Sănătăţii de deputatul Dan Vâlceanu. Cele mai multe disfuncţionalităţi au fost depistate, aşa cum era de aşteptat, în secţia de Psihiatrie, dar sunt probleme şi la Radiologie şi Pneumologie. "La nivelul Secţiei de Radiologie s-a constatat că sunt utilizate dispozitive medicale care prezintă abateri de la performanţele funcţionale şi de la cerinţele de securitate aplicate“, se arată în concluziile raportului.

Nu au fost trecute cu vederea nici incidentele din Secţia de Psihiatrie, acolo unde trei pacienţi au fost filmaţi în ipostaze erotice de personalul spitalului şi imaginile au fost postate în spaţiul on-line, la care se adaugă şi fotografiile făcute în sala de mese, unde doi asistenţi medicali se tundeau reciproc. "În consecinţă, cele două evenimente au evidenţiat un comportament al angajaţilor ce denotă indisciplină, nerespectarea şi necunoaşterea lanţului ierarhic, a procedurilor şi a regulamentului spitalului, precum şi depăşirea sau neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu. Atât filmarea pacienţilor în ipostaze indecente, cu distribuirea materialului în spaţiul public, cât şi activităţile extra-profesionale desfăşurate în incinta secţiei sugerează un comportament neprofesionist al unor angajaţi care poate să se fi manifestat şi în alte ocazii încă necunoscute", se precizează în raport.

Alarmant este faptul că, în cadrul ambulatoriului integrat al spitalului, funcţionează cabinetul de pneumologie, fără avizul Ministerului Sănătăţii. Nici infecţiile spitaliceşti din aceste cabinete nu au fost raportate în totalitate. "S-a constatat existenţa unui management medical defectuos la nivelul Compartimentului de pneumologie, precum şi la Cabinetul de Pneumologie din cadrul ambulatoriului integrat şi la cabinetul de endoscopie bronşică. S-a constatat neactualizarea sau lipsa protocoalelor terapeutice. Spitalul nu a raportat, în integralitate, infecţiile asociate asistenţei medicale. Cabinetul de bronhoscopie a fost amenajat şi pus în funcţiune, deşi nu există aviz de la Ministerul Sănătăţii. Mai mult, pentru această unitate de explorare funcţională, organizată într-o singură încăpere, nu se asigură cameră pentru pregătirea pacientului. Spitalul Judeţean din Târgu-Jiu a contractat, raportat şi decontat în perioada verificată servicii medicale în spitalizare de zi-caz rezolvat prin procedura chirurgicală fibrobronhoscopia, servicii aferente compartimentului de pneumologie, fără ca serviciul şi cabinetul să se regăsească în cadrul structurii organizatorice avizate de Ministerul Sănătăţii. Referitor la dispozitivele medicale din cadrul laboratoarelor de RX-Diagnostic, s-a constatat faptul că nu îndeplinesc criteriile de acceptabilitate şi s-a interzis utilizarea acestora până la înlăturarea neconformităţilor".

Vizualizări: 3,194

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: