Nereguli la concursurile din Spitalul Județean Târgu Jiu. Măsura? Niciuna!

Un raport făcut de consilierii județeni arată că la Spitalul Județean posturile sunt ocupate în urma unor proceduri de concurs ce lasă de dorit, dar cu toate acestea lucrurile rămân la fel. Deși consilierii arată nereguli în organizarea concursurilor de la spital, singura măsură luată este aceea de a trimite raportul spre consultare directorului Tiberiu Tătaru. Contactat telefonic, directorul Tătaru nu știe să fi fost nereguli în organizarea concursurilor și așteaptă și el raportul consilierilor județeni.

În urmă cu câteva luni, la Spitalul județean au fost angajate 18 persoane, pe postul de registrator. S-au înscris peste 200 de oameni, care au fost nevoiți să plătească și taxă de înscriere de 100 de lei. La final, cei selectați s-au nimerit să fie peroane cu contacte în spital sau la persoane care le-ar fi putut ajuta. Consilierii au cerut o anchetă, iar raportul verificărilor a fost făcut public luni. Comisia Consiliului Judeţean a stabilit că fie subiectele n-au corespuns fişei postului, fie că unii dintre candidaţi au fost subapreciaţi la interviu. Deficienţe  au fost depistate şi în cazul concursului pentru farmacist, post obţinut de fiul lui Ion Călinoiu. În această situaţie, concursul nu a fost înregistrat video şi audio. Cu toate acestea, raportul nu va avea urmări.

Avantaj pentru fiul lui Călinoiu

Din comisia Consiliului au făcut parte: Victor Banţa, consilier PNL; Marius Borcan, consilier ALDE; Gheorghe Daviţoiu, consilier PMP; David Groşanu, consilier PSRo, şi Ramona Hortopan, consilier PSD. Comisia s-a întrunit în 15 şedinţe, iar potrivit preşedintelui de comisie,Victor Banţa, s-au depistat o serie de nereguli. Referitor la concursurile pentru registrator medical s-a constatat că anumite subiecte nu au corespuns cu fişa postului și fără avizul Ministerului Sănătății. „Au fost subiecte care aparent ar avea legătură cu fişa postului, dar în realitate n-au nicio legătură cu registratorii care înregistrează bolnavilor, am găsit subiecte care ţin de tehnica de calcul, de inginerie de sistem. Un alt aspect constatat cu privire la organizarea şi desfăşurarea concursului pentru economist la Resurse Umane, am constatat că la dosar nu au fost înregistrările video, la data când comisia a cerut documentele fiind găsite şi furnizate ulterior”, a spus Victor Banţa. Printre întrebările adresate candidaților a fost cum se recunoaște microprocesorul, unde este memoria RAM, de cine este caracterizat monitorul și alte asemenea întrebări. O problemă, în opinia comisiei, a fost și că probele s-au dat la restaurant, dat fiind că au fost mulți candidați. În raport se face aluzie şi la faptul că anumiţi candidaţi au fost subapreciaţi la interviu, în favoarea altora. „În cazul concursurilor pentru ocuparea posturilor de liftier, a existat şi o plângere verbală a unui candidat. Comisia a constat că unul din candidaţi a fost incoerent la interviu, faţă de un candidat care a fost respins, dar s-a prezentat mai bine, potrivit probei video”, a precizat Banţa. Deficienţe s-au depistat şi în cazul concursului pentru farmacist şef, post obţinut de fiul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu. De această dată, concursul nu a fost înregistrat video şi audio, aşa cum s-a procedat în situaţii. „La concursul pentru postul vacant de farmacist, trebuie să facem precizarea că au fost doi candidaţi, dintre care unul s-a retras în ziua desfăşurării probei scrise, dar retragerea a fost făcută printr-o persoană intermediară, care n-a avut nici o procură autentică să prezinte, dar nici nu a fost legitimat. Asta înseamnă că oricine de pe stradă poate să vină să retragă un dosar de candidat. La acest concurs nu s-a înregistrat video proba scrisă şi interviul”, a declarat Victor Banţa. În plus, au fost situații când comisia de concurs a fost schimbată în timpul procedurii.

                        

Două rapoarte

În urma verificării concursurilor organizate de către Spitalul Judeţean Târgu Jiu, au fost întocmite două rapoarte: unul al comisiei conduse de către Victor Banţa şi altul al medicului Ramona Hortopan, consilier PSD, care a avut o opinie diferită de ceilalţi consilieri. Raportul acesteia nu a fost prezentat, însă, în cadrul şedinţei de Consiliu Judeţean. Cosmin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean, spune că va trimite ambele rapoarte conducerii spitalului pentru analiză. „Nu sunt de specialitate, raportul vizează mai multe aspecte: latura medicală şi latura de organizare a concursului. Împreună cu consilierii judeţeni am decis să-l transmitem conducerii spitalului să-l analizeze, iar dacă sunt idei bune să le pună în practică. De asemenea, vom transmite conducerii spitalului şi raportul întocmit de doamna Hortopan pentru că a avut un punct de vedere separat de cel al comisiei”, a declarat Cosmin Popescu. Nu  pus și ce măsuri vor fi luate. A motivat că unele deficiențe sunt cauzate de lipsa de personal. „Voi avea un dialog continuu cu conducerea Spitalului Judeţean pentru a lua cele mai bune decizii. Dacă au fost într-adevăr deficienţe în organizarea concursurilor va trebui ca pe viitor să nu se mai întâmple”, spune preşedintele Consiliului Judeţean. Practic, raportul s-a făcut degeaba pentru că nu va f luat în calcul.

Comisia a făcut și câteva recomandări. Printre acestea se află și realizarea unui audiat la nivelul spitalului, precum și inițierea de către Prefectura Gorj a unei verificări.

ANALIZĂ

Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Judeţean Târgu Jiu, spune că va ţine cont de recomandările făcute de către comisie, însă până în momentul de faţă nu a primit acest raport. În plus, din punctul său de vedere nu au fost nereguli. „Nu am primit încă raportul comisiei de verificare. După ce-l vom primi vom analiza fiecare punct din acest raport şi vom lua în considerare toate recomandările făcute”, a declarat Tătaru.     

REFUZ

Potrivit membrilor comisiei, în perioada verificării, directorul Tiberiu Tătaru a refuzat să pună la dispoziție un centralizator cu posturile create sau vacante de la nivelul unității.

Vizualizări: 1,929

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: