Nicio soluție pentru foștii asistenți personali din Bîlteni: Nu sunt bani!

Asistenții personali din Bîlteni mai au de așteptat până vor fi reangajați. Toți cei 24 de însoțitori au fost dați afară în vară, iar autoritățile sperau să primească bani suficienți la rectificare ca să-i poată angaja din nou. Guvernanții le-au făcut edililor din Bîlteni o surpriză neplăcută. Nu au alocat nici măcar un leu la această rectificare, deși problema se știa până la nivel de Guvern. Toți asistenții au intrat în șomaj și așteaptă să le fie încheiate noi contracte de muncă din luna martie a anului viitor.

350 de mii de lei a solicitat Primăria Bîlteni pentru plata salariilor destinate asistenților personali ai persoanelor cu handicap din localitate. Cu toții au fost trimiși în șomaj în această vară pentru că primăria a rămas fără bani. Pe lângă banii de salarii, autoritățile mai au nevoie de încă pe atât pentru a achita contribuțiile.

Suma de care au nevoie a fost comunicată Consiliului Județean Gorj. Motivul a fost explicat în același document, numai că Primăria Bîlteni nu a primit niciun leu din cele 1,4 miliarde de lei împărțite în această săptămână de guvernanți.

Situația oamenilor dați afară și trimiși în șomaj rămâne aceeași. Aceștia au primit, din nou, promisiuni din partea autorităților că vor fi reangajați din luna martie, când le va expira perioada de șomaj. „Noi am solicitat 350 de mii de lei. Nu s-au primit sume şi nu sunt bani pentru a le plăti cărţile de muncă, contribuţiile la stat. Până acum, din cele 24 de persoane care erau încadrate ca asistenți personali, patru persoane ne-au acţionat în instanţă. Acești oameni nu au rămas fără ajutor, pentru că ne obligă legea să îi ajutăm. În prezent, se primesc indemnizaţii de toate persoanele, chiar şi fără acceptul dumnealor. Asta nu presupune că îi afectează cumva în dosarul pe care dumnealor îl au în vederea reangajării. În luna martie, avem semnale că vor fi bani. Am văzut anexa pentru anul 2020 și oamenii, evident dacă vor fi bani, vor fi reangajați”, a explicat Marius Popescu, secretarul comunei Bîlteni.

Au dat primăria în judecată

Patru persoane s-au adresat instanței și își cer drepturile în fața judecătorilor. Oamenii se simt umiliți că au fost dați afară deși, cred ei, autoritățile ar fi putut găsi soluții ca să nu-i trimită în șomaj.

Sabina Tătaru este sora unui bolnav grav. Fratele ei este în scaun cu rotile de aproape 25 de ani în urma unui accident de circulație grav, iar sora sa este încadrată ca asistent personal.

A dat în judecată primăria, considerându-se nedreptătiți și speră să aibă câștig de cauză. Până atunci, se descurcă așa cum pot. “Este foarte greu. Am amânat, în acest an, toate tratamentele pe care le aveam programate la Mangalia, la București. Nu avem bani. Sora mea este în concediu medical. Vin bani puțini. Nouă nu ni se pare normal cum s-a procedat. Cum nu au putut găsi bani să le dea acestor oameni, pentru că și-așa sunt chinuiți? Este ilegal să încetezi acest contract dacă scrie clar, negru pe alb, că acesta încetează doar dacă moare pacientul. În cazul nostru, nu se aplică așa ceva. Noi nu avem încredere că va reangaja primăria asistenții de anul viitor. Și atunci pot spune același lucru, că nu au bani și gata”, a mărturisit Sabina Tătaru.

Ea susține că primăria ar fi primit ultimatum să remedieze problema, dar acest lucru nu s-a întâmplat nici până în prezent. „Am fost la Consiliul Județean. Am primit o copie a măsurilor dispuse de Ministerul Muncii care a venit în control și era termen ca, până la data de 14 octombrie, să fie reangajate aceste persoane și să primească salariile restante, lucru care nu s-a întâmplat. Noi nu credem că nu sunt bani”, a mai spus femeia.

În fiecare an, Primăria Bîlteni cheltuiește în jur de 700 de mii de lei cu asistenții personali.

Vizualizări: 779

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: