Niciun şurub pentru UM Sadu? Cum sunt „plimbaţi” banii promişi în campanie

Cei cinci milioane de euro, promişi în campania electorală din primăvară, nu au mai ajuns la Uzina Mecanică Sadu. Pentru că fabrica din Bumbeşti-Jiu nu va putea finaliza până la sfârşitul anului toate achiziţiile de echipamente necesare pentru retehnologizarea fluxului de producţie, s-a apelat la un artificiu, susţine primarul Constantin Bobaru. Potrivit acestuia, banii care nu puteau fi cheltuiţi, pentru investiţii, până la sfârşitul anului, nu se vor mai pierde.

„Echipamentele care sunt necesare a fi achiziţionate pentru retehnologizarea uzinei nu se produc în serie, adică nu sunt produse care se fac precum stilourile şi se vând la colţ de stradă. Astea necesită comenzi speciale şi dacă producătorul nu le poate cumva onora până la 31 decembrie, ca să nu pierdem banii, pentru că sunt din credite bugetare, am solicitat ca, la rectificarea bugetară, Guvernul să treacă aceste alocaţii bugetare pe majorare de capital la unităţile din industria de apărare, lucru care s-a şi petrecut. Până pe 29 august trebuie să se întocmească lista cu unităţile economice care vor beneficia de aceste sume prin procedura de majorare de capital. Avantajul este că sumele care nu sunt cheltuite până la 31 decembrie nu mai sunt retrase”, a explicat primarul Bobaru, la Radio Infinit.

Nu sunt singurii bani promişi de guvernaţi pentru UM Sadu, fabrica nemaifiind modernizată de la înfiinţare, de acum 80 de ani. Este vorba de credite de angajament de circa 100 de milioane lei, dar nu se ştie când vor ajunge aceşti bani. „Anul acesta sunt 220 de miliarde de lei vechi pe credite bugetare şi s-a mai alocat o sumă prin credite de angajament, credite care se pun la dispoziţia beneficiarilor pe o perioadă de 3, 4 sau 5 ani. Aceste credite sunt în valoare de 1.000 de miliarde de lei vechi. Din creditele de angajament, UM Sadu a primit 10 miliarde de lei, pentru a face nişte studii de fezabilitate. Dar astea sunt nişte chestiuni pe care eu nu pot să le garantez sau să spun cu convingere 100% că vor fi daţi banii în 2020 sau 2021, pentru că aceste credite de angajament se întind pe o perioadă mai lungă de timp. Ce este cert este acea sumă de 220 miliarde de lei vechi”, mai spune Bobaru.

În orice caz, investițiile de la UM Sadu sunt subiect de controversă politică. Liberalii cred că nici măcar un șurub nu va ajunge la uzină în acest an. De aceea, deputatul Dan Vîlceanu i-a cerut public lui Bobaru să nu mai candideze în 2020, dacă retehnologizarea uzinei se dovedeşte a fi o gogoriţă electorală.

Vizualizări: 1,276

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: