Nicolae Mischie, amintiri din pușcărie!

Fostul baron care cu un deceniu și ceva în urmă domina viața politică și administrativă a județului le-a povestit jurnaliștilor de la ”Adevărul” întâmplări și amintiri care pentru unii gorjeni sunt încă vii în memoria colectivă.

Mischie povestește cum a fost aplaudat la intrarea și la ieșirea din pușcărie, dar și despre cum a cărat cu el în spatele gratiilor o valiză cu 260 de cărți, din care s-a inspirat în scrierea altor lucrări, care l-au ajutat să se elibereze mai repede. Unele dintre cărți au fost citite inclusiv de colegi din celulă, cărora Mischie le dădea astfel „de lucru” numai să aibă liniște și să poată să își vadă de „operele” sale. Nu a dat nume de deținuți cu care a avut de împărțit camera din Penitenciar, dar a menționat că unii erau foști directori din Gorj, care se căinau la el pentru situația în care au ajuns, sfatul său fiind acela că „în viață omul e dator să treacă prin toate”. Politica a rămas însă în continuare marea pasiune a fostului baron de odinioară, el povestind acum despre o discuție mai dură pe care a avut-o cu Adrian Năstase înainte de a fi arestat, căruia i-a cerut să nu mai folosească titulatura de „baron” pentru că asta ar aduce deservicii partidului.

Ce i-a spus lui Năstase

„La un moment dat am făcut eu o afirmaţie cu «baronii centrali», când ne tot pistonau cu «baronii locali». Am zis: «Care baroni locali, bă, fir-aţi ai dracului?». «Păi –ziceau ei – a spus şi Emma Nicholson…». «Şi de unde ştie Emma Nicholson de noi? – am replicat eu. Ce, a venit ea să stea de vorbă cu noi? Vedeţi-vă, bă, de baronii centrali!“, a povestit Mischie în Adevărul, el spunând că necazurile sale au pornit după ce a spus într-o conferință de presă că verișori de-ai săi din Delta Dunării i se plânseseră că nu mai prind pește din cauza celor care trăgeau cu puștile de vânătoare pe acolo. Mischie a spus că nu a știut că Năstase e implicat în treburile respective, dar declarațiile sale l-au deranjat pe fostul premier și, ulterior, acesta ar fi „pus” procurorii anticorupție pe el, parchetele fiind politizate la vremea respectivă. Înainte de a fi arestat preventiv pentru câteva zile, Mischie a mai avut o dispută cu Năstase, reproșându-i că nu îl apreciază suficient de mult, după acest dialog relația lor răcindu-se foarte mult, la Gorj fiind trimis Victor Ponta pentru a face ordine în organizația PSD, „ordine” care dăinuie și în prezent. «Nu mai folosiţi noţiunea aceasta: baroni locali! Ne dezavantajează. Aţi lovit în omul care a ţinut cel mai mult la dumneavoastră. Cu oamenii care vă toarnă venin cu pipeta în ureche n-o să ajungeţi niciodată preşedintele României». «Zău, domne!?», zice Năstase. «Zău. Uite, vă spune Mischie ăsta de la poalele Parângului», mai povestește Mischie, cel care a fost între 1990 și 2004 și deputat de Gorj, dar și președinte al Consiliului Județean vreme de două mandate.

Vizualizări: 169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: