Niţă angajează o firmă să facă strategia energetică a ţării

Ministrul Energiei, Constantin Niţă, angajează o firmă care să-i facă treaba. Niţă va face licitaţie pentru a găsi o firmă care să facă strategia energetică a ţării. Situaţia este de râs, dar pe de altă parte România are acum şansa să aibă o strategie adevărată şi nu un eseu. Interesant este că şi USL a lansat strategia energetică a ţării, chiar la Târgu Jiu, în noiembrie 2011. Ideea lui Niţă, de a găsi în piaţă o firmă care să facă o strategie pentru un domeniu important al ţării, este de fapt un fel de cine face strategia, cumpără energia.

 „Energia, motor al creşterii economice. România, pol energetic regional“. Acesta era numele strategiei energetice a ţării, lansată la Târgu Jiu, în prezenţa autorităţilor locale, precum şi a liderilor USL Victor Ponta şi Crin Antonescu. Dar ministrul Constantin Niţă vrea o altă strategie, iar pentru aceasta va face licitaţie.

Strategia unei ţări, scoasă la licitaţie

Oricum, de-a lungul timpului, România a făcut strategii peste strategii, dar în realitate erau simple eseuri cu poveşti şi fără soluţii concrete. De această dată, proiectul de strategie energetică naţională va fi realizat de o firmă selectată prin licitaţie la sfârşitul lunii august sau începutul lunii septembrie. Prin acest document, ministrul delegat al energiei Niţă vrea un punct de vedere neutru. "Scoatem la licitaţie strategia energetică, pregătim caietul de sarcini. Va fi orientată spre piaţă, nu numai spre producţie, cum era precedenta", a afirmat Niţă.

Mai spune că a apelat la o licitaţie pentru că vrea o strategie care să nu fie sub nicio formă "apanajul cuiva, al unui grup sau a unei singure persoane".

Ce conţine strategia USL

Liderii PSD şi PNL în frunte cu Victor Ponta şi Crin Antonescu au prezentat la Târgu Jiu strategia energetică a ţării, în viziunea USL. Useliştii considerau că precedenta strategie energetică a României, realizată pentru perioada 2007-2020, este depăşită, multe date nemaifiind corelate cu evoluţia pieţei energetice. În plus, principalul punct se referea la nepolitizarea managementului în companiile de stat, obiectiv încălcat cu bună ştiinţă.

La capitolul vulnerabilităţi, USL trecea „suspendarea dreptului la tranzacţionare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră“, exact ceea ce a făcut Guvernul acum o lună, decizie contestată de Comisia Europeană.  În plus, USL anunţa investiţii de circa 30-35 miliarde de euro. În ceea ce priveşte Oltenia, Ponta şi Antonescu asigurau că CE Oltenia va fi înfiinţat, dar nu privatizat şi că se va continua producţia de apă grea la RAAN Drobeta Turnu-Severin.

Ce declara Ponta

Reamintim câteva din declaraţiile lui Victor Ponta, făcute la Târgu Jiu, în faţa jurnaliştilor şi a unei săli plină de pesedişti şi penelişti ce aplaudau din suflet. „Nu se pune problema să vindem şi să închidem facilităţile de producţie a energiei pe cărbune, se pune problema sa le folosim eficient“. Victor Ponta a descris perfect managementul companiilor de stat de atunci, dar şi acum. „Managementul la Complexurile Turceni şi Rovinari nu va mai fi unul politic şi al unor indivizi care habar nu au să conducă, ştiu doar să stea drepţi la miniştrii de la Bucureşti şi să duca bani în sacoşă la partid. In toata ţara, managementul acestor companii nu va mai fi un management politic, nu ii vom înlocui pe pedelisti cu nişte pesedişti sau penelişti care să vina la noi (USL - n.r. ). Trebuie să fie înlocuiţi cu specialişti în domeniu, cu oameni care nu au nicio obligaţie faţă de partid, ci faţă de judeţ si de oamenii care lucrează acolo, că vor face din nou companiile performante“, a declarat Victor Ponta la lansarea strategiei. „Sunt absolut convins că societăţile si companiile producătoare de energie trebuie să aibă în continuare un acţionariat majoritar al României, nu al altcuiva“, mai spunea deputatul de Târgu Jiu, Victor Ponta.

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: