Niţă propune legea pentru „oprirea“ energiei verzi şi taxe de echilibrare

Producătorii de energie verde vor avea de-a face cu ministrul delegat al Energiei Constantin Niţă. Acesta are mai multe variante pentru a opri ascensiunea necontrolată a acestora, care blochează totodată companiile pe cărbune, cum este Complexul Energetic Oltenia. 

Ministrul delegat al Energiei a declarat pentru Bursa că se doreşte ajustarea valorii maxime a certificatelor verzi şi a numărului de certificate acordate producătorilor de energie verde. Constantin Niţă analizează şi posibilitatea exceptării industriei de la obligaţia plăţii acestor certificate, dar şi a introducerii unei taxe de echilibrare. „Există o problemă legată de sistemul de echilibrare din cauza preluării în sistem a energiei eoliene. Nimeni nu s-a aşteptat, în 2007-2008, când a fost elaborată legea privind stimularea investiţiilor în energia verde, că vom avea acest boom, pe fondul schemei generoase de sprijin şi pe fondul ieftinirii tehnologiilor de producţie. Iată că s-a întâmplat şi că energia regenerabilă ne creează mari probleme în echilibrarea sistemului“, a explicat ministrul. Acesta a făcut acuzaţii şi la adresa şefilor Transelectrica: „Lucrurile acestea au determinat ca unele decizii de autorizare a centralelor eoliene să fie făcute anapoda. Transelectrica a acordat autorizaţii pentru peste 20.000 MW eolieni. Este imens pentru ceea ce poate să suporte, acum, sistemul de transport“.

Soluţia, modificarea legii

O soluţie, spune Niţă, este modificarea legii, pentru atingerea unui echilibru între numărul de certificate verzi emise, capacităţile de transport existente şi gradul de suportabilitate a schemei de sprijin de către toate categoriile de consumatori. Dar, veştile nu sunt bune pentru producătorii de energie regenerabilă. „De aceea doresc să introduc, pentru producătorii de energie verde, o taxă de echilibrare. Altfel, riscăm să distrugem actualele capacităţi care sunt făcute să funcţioneze în bandă şi nu pentru reglajul sistemului. Trebuie să stabilim clar, prin lege, modul de funcţionare a capacităţilor regenerabile“. Ministrul a mai spus că a transmis investitorilor în producţia de energie verde că nu se doreşte scoaterea de pe piaţă, însă există riscul distrugerii capacităţile clasice de producţie. „Aşa că le-am comunicat investitorilor în energia regenerabilă că vor câştiga mai puţin. Trebuie să fie o modificare a schemei echitabilă pentru toată lumea. Astfel, nu vom modifica preţul minim al certificatelor verzi, dar nu mai putem susţine tariful maxim de 55 de euro pe certificat pentru că anul acesta ajungem la un total de circa 500 milioane de euro - contravaloarea acestor certificate, care se va regăsi în facturile tuturor consumatorilor“.


„Odată cu introducerea managerilor profesionişti şi odată listările efectuate, sper să punem la punct activitatea companiilor din energie. Nu în ultimul rând, vreau să trecem la un nou mix de energie în companiile producătoare“.

Constantin Niţă, ministru delegat al Energiei

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: