Noi, pricepuții, versus el, Papa

Credem că ne pricepem la prea multe. Noi, în general. Nu știu dacă să mă refer doar la români sau să generalizez la toți oamenii. E suficient să ne placă sau să ne intereseze ceva și brusc devenim specialiști. Și, dacă chiar avem nevoie să ne certifice cineva statutul de specialist, putem face și asta: copiem repede un doctorat și gata, ne pricepem oficial.
Cel mai amuzant mi se pare când ne credem sau chiar ne dăm mai pricepuți decât cei care sunt liderii MONDIALI, recunoscuți și merituoși, ai respectivului domeniu. Să luăm doar un exemplu.
Pe toată lățimea, ba chiar și pe toată lungimea planetei, mai ales de la o vreme încoace, oamenii comit tot felul de crime, urăsc și se tem, în numele unei religii sau a alteia. Și, dacă de la islamism înțeleg că trebuie să mă aștept să fie violent, că mi-au zis misionarii creștini că ăștia sunt cu sharia și cu jihadul și cu d-astea, nu înțeleg când aceste mizerii vin din partea creștinilor. Mânați de o intoleranță vecină cu fascismul, creștinii noștri militează plini de patos împotriva diversității, fie ea religioasă, sexuală sau etnică. Și pretind că o fac în numele religiei și-al învățăturilor lui Isus (deși parcă noi ne amintim că Isus era un tip foarte tolerant, dar cine știe...). Cum pe Isus nu-L mai putem întreba, să vedem ce părere are despre asta ”șeful” creștinismului însuși, celebrul ”Papa de la Roma”.
Papa Francis a declarat, fiindu-i cerută părerea despre drepturile homosexualilor și modul cum se raportează biserica la aceștia: ”Construitul de ziduri și politicile bazate pe teamă și ură nu sunt lucruri creștinești și nu au nici o legătură cu învățăturile bisericii. Creștinismul trebuie să construiască poduri, nu ziduri. [...] Homosexualii trebuie respectați, nu discriminați. Iar Biserica trebuie să-și ceară scuze persoanelor gay pentru toate umilințele la care i-am supus de-a lungul timpului. Întrebarea este: dacă o persoană este altfel decât mine și totuși este un om bun și în căutarea lui Dumnezeu, atunci cine sunt eu să judec? Cred că Biserica datorează niște scuze acestor oameni pentru modul în care au fost tratați până acum.”
Sigur, asta spune doar întâiul creștin al lumii. Presimt că supușii săi spun fix invers. Pentru că na, ce poate să ne justifice mai bine carențele de educație, incultura, angoasele, frustrările și furia, decât o religie aruncată în față? În virtutea liberății religioase, nimeni nu se poate lua de tine. Iar în virtutea credinței depline în ceva nedefinit, poți face sau spune orice. Poți spune, de pildă, că Papa Francis e comunist, prost sau chiar ateu. De ce nu? Tu știi mai bine. Te pricepi.

Vizualizări: 314

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: