Norvegienii vor să facă locuinţe pentru romii din Baia de Fier şi Polovragi

Viaţa romilor din comunităţile Baia de Fier şi Polovragi s-ar putea schimba radical în condiţiile în care intenţiile unor norvegieni s-ar concretiza. Un club din Norvegia în parteneriat cu Asociaţia pentru Incluziune şi Dezvoltare Socială Gorj intenţionează să achiziţioneze terenuri şi să construiască locuinţe pentru peste 1000 de cetăţeni de etnie romă din judeţul Gorj. Ba mai mult, vor să-i angreneze pe romi ca forţă de muncă în construirea propriilor locuinţe.

Norvegienii au participat ieri la o masă rotundă cu tema „Dialog privind politicile publice şi incluziunea romilor” care a avut loc în Sala Maură a Instituţiei Prefectului. Alături de autorităţile judeţului şi de reprezentanţii Asociaţiei pentru Incluziune şi Dezvoltare Socială Gorj au participat şi tineri din comunităţile de romi din Baia de Fier şi Polovragi. Întrunirea face parte din proiectul „Together we are stronger” ce vizează alocarea de fonduri norvegiene în cunatum de 95 de mii de euro pentru achiziţionarea de terenuri şi construirea de locuinţe pentru rromi. Norvegienii au ales ca banii să fie direcţionaţi pentru romii din judeţul nostru după ce au depistat că mai mulţi gorjeni de etnie romă cerşeau prin Norvegia.

Zilele trecute, norvegienii au vizitat comunităţile de romi din Baia de Fier şi Polovragi şi au rămas suprinşi de faptul că foarte familii trăiesc în bordeie aflate în pericol de a se prăbuşi. Astfel, au decis ca primii ajutaţi să fie romii din aceste localităţi. „Reprezentanţii unui club din Norvegia, în parteneriat cu asociaţia noastră au mers în comunităţile de romi din Baia de Fier şi Polovragi pentru a identifica la faţa locului problemele cu care aceştia se confruntă. O primă problemă pe care vor să o rezolve este aceea a locuinţelor. Foarte mulţi romi stau acum în bordeie care riscă să se prăbuşească. Dumnealor au venit cu ideea de a achiziţiona teren în diferite zone ale judeţului şi de a construi case pentru cetăţenii de etnie romă. Vor veni cu specialişti în construcţii, însă romii beneficiari ai locuinţelor vor fi puşi să lucreze la construirea propriilor case”, a declarat Sorin Torop, vicepreşedintele Asociaţiei pentru Incluziune şi Dezvoltare Socială Gorj.

TEMERE

Norvegienii vor să-i angreneze pe romi în muncă, nefiind dispuşi să le dea bani de teamă că-i vor cheltui şi vor locui în continuare în bordeie. În prima fază, beneficiarii locuinţelor vor fi circa 600 de romi din Baia de Fier şi aproximativ 500 de romi din Polovragi. Iniţiatorii proiectului spun că există şanse ca ideea să se extindă şi pentru comunitatea de romi din Scoarţa.

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: