Nou! Afacere cu viermi de mătase, la Peștișani

O nouă afacere ar putea fi pusă pe roate chiar din acest an, la Peștișani. Un investitor din București vrea să înființeze o plantație de duzi în localitate, dar și o fabrică în care să fie produsă mătasea. Mai mult decât atât, același investitor intenționează să mute sediul unui institut din Băneasa, care are legătură cu creșterea viermilor de mătase, la Peștișani, chiar în clădirea nefinalizată de la intrarea în comună care, conform proiectului inițial, trebuia să fie o bază sportivă. Aceste noi afaceri vor crea numeroase locuri de muncă.

Peștișani a fost o comună cu tradiție în ceea ce privește creșterea viermilor de mătase, spun autoritățile locale. De altfel, odinioară, în localitate existau plantații de duzi pe suprafețe extinse. Investitorul care vrea să realizeze la Peștișani o fabrică de prelucrare a mătăsii a solicitat primăriei să-i pună la dispoziție o suprafață mare de teren pe care să planteze duzi și să construiască fabrica.

Administrația locală este încântată de posibilitatea demarării unei astfel de investiții și spune că va scoate la licitație terenul solicitat de investitor, în vederea concesionării. Vechea fermă de duzi de la Hobița se întindea pe 50 de hectare. ”Institutul Național de Sericicultură și-a arătat disponibilitatea de a-și muta sediul și toată activitatea de la Băneasa la Peștișani. Au o investiție inițială de 1.5 milioane euro, în plantație de duzi, în creșterea viermilor de mătase și a gogoșilor și, apoi, fabrica de prelucrare de mătăsii, filatura, plus ambalaj, comercializare. Toată, de la început până la sfârșit, se va realiza la Peștișani”, a declarat Cosmin Pigui, primarul comunei Peștișani. 

Autoritățile locale spun că, prin realizarea acestor investiții, comuna va câștiga din toate punctele de vedere. Vor fi create locuri de muncă, vor crește încasările la bugetul local, iar comuna va deveni cunoscută peste hotare, dat fiind faptul că mătasea produsă aici va fi comercializată în toată lumea sub forma a diverse produse.

Conform autorităților locale, multe locuri de muncă se vor înființa. Asta pentru că va fi nevoie de personal la plantarea de duzi, la construirea spațiilor în care vor fi crescuți viermii de mătase, la prelucrarea mătăsii, la ambalat. ”Vor fi câțiva oameni la fiecare. Plus exploatarea dudului, se știe că duda este singurul fruct care nu conține zahăr. Vor avea uscătoare pentru gogoșile de viermi de mătase. Vor fi folosite și pentru plantele medicinale. Așa că va fi o varietate de produse la Hobița. Vor să dezvolte un brand, mătasea de Hobița sau mătase de Peștișani. În curtea casei lui Brâncuși sunt 2 duzi, unul are peste 400 de ani. Brâncuși a crescut cu dude, la umbra dudului”, a explicat primarul din Peștișani.

Institutul, pe baza sportivă din Frâncești

Investitorul vrea ca anul acesta să înceapă cu plantarea duzilor necesari pentru creșterea viermilor de mătase. ”Pentru partea de institut există altă finanțare și alte locuri de muncă. Sunt interesați chiar de baza sportivă care a rămas nefinalizată la Frâncești. Acolo sunt vestiare, băi. Astfel, muncitorii care lucrează în pepinieră să meagă acolo să se schimbe, să-și facă duș. Baza sportivă nu își are sensul în acel loc”, a precizat primarul Cosmin Pigui.    

Vizualizări: 5,057

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: