NOU! Primăriile pot compensa facturile către firmele cu datorii la stat

Şanse noi pentru primăriile din judeţ să mai scape din datorii. Conform unei ordonanţe de Guvern adoptate la filele lunii trecute acestea pot primi bani de la stat pentru stingerea datoriilor restante la furnizori. Nu la toate categoriile de furnizori, ci numai la cei care la înregistrează datorii la bugetul statului. Cinci primării din Gorj au solicitat deja acest sprijin.

Noi şanse pentru primării în ceea ce priveşte plata datoriilor restante. Autorităţile locale vor putea să mai scape din datorii printr-un sprijin venit de la stat. Avantajul este şi pentru furnizorii acestora, care în loc să primească banii de la primării îşi sting obligaţiile către stat, pe care oricum erau nevoite să le plătească. “Prin Ordonanţa Guvernului nr.17/2013 a avut loc o rectificare a bugetului de stat pe acest an. Potrivit acestui act normativ unităţile administrativ teritoriale şi instituţiile subordonate pot să stingă obligaţiile către furnizori, reprezentând plăţi restante către furnizorii care au datorii la bugetul de stat. Practic, este vorba de o compensare între ei, niciun leu nu părăseşte sistemul. Alocarea se face pe baza cererilor depuse la noi, le analizăm, transmitem situaţia la Minister şi Ministerul ne comunică sumele ce se repartizează pe fiecare unitate administrativ teritorială. Sumele care vin de la minister se virează direct în contul bugetului de stat pe numele furnizorului faţă de care avea obligaţii unitatea administrativ teritorială”, a declarat Gheorghe Paraschivu, trezorier şef în cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Gorj. 

Au solicitat sprijinul de la stat

Primăriile din Gorj au fost înştiinţate despre această oportunitate şi câteva dintre ele au şi solicitat la Trezorerie acest sprijin financiar. Este vorba de primăria Târgu Jiu pentru suma de 1,6 milioane, Bâlteni-1,3milioane, Rovinari-265 mii lei,  Bolboşi-142 mii lei şi Motru-38 mii lei. Plafonul prevăzut pe total ţară este de 1 miliard de lei iar condiţia care trebuie îndeplinită este ca primăriile să fi avut obligaţii faţă de furnizori la 31 iulie, anul curent, şi tot la această dată sunt stinse şi obligaţiile faţă de bugetul de stat ale furnizorilor. Cererile se pot depune până la data de 31 octombrie şi vor fi soluţionate în funcţie de ordinea depunerii lor. 

Primar: Mai scăpăm de datorii

Acest sprijin oferit de stat vine ca o mană cerească pentru primăriile înglodate în datorii. “Pentru noi e binevenit pentru că mai scăpăm de datorii. Noi încercăm să ajungem la o normalizare, să mai achităm ce am moştenit. Noi am cerut la toate firmele care avem datorii să vedem dacă au datorii către stat. Avem cam 5,6 miliarde bani vechi de plată către furnizori, mai avem prin instanţă două datorii şi sperăm să nu mai fie şi altele. Nu ne bazăm foarte tare pe rectificarea bugetară, mai sunt şi alte primării care au problemele lor, încercăm să rezolvăm o parte din ele prin ordonanţa asta”, a spus Gheorghe Bilea, primarul din Bolboşi.

Vizualizări: 440

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: