NOU: Acciză pe gunoi. Cât vor plăti gorjenii!

Gorjenii vor plăti de anul viitor mult mai mult pentru deşeurile menajere, din cauza unei taxe colectate pentru Administraţia Fondului de Mediu. În loc de 5 lei de persoană pe lună, se estimează o taxă de 7 lei. Cel puțin asta susțin reprezentanții firmelor care colectează deșeurile menajere din județ, care de anul viitor trebuie să suporte o taxă de 80 de lei pe tona de gunoi depozitat la groapa de gunoi ecologică, conform unei noi prevederi legislative. Pentru a rămâne în piață în aceleași condiții operatorii spun că trebuie să mărească tariful perceput populației.

Taxa care va fi introdusă de anul viitor, cu o valoare de 80 lei/tonă, ar urma să fie colectată de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) prin depozitele ecologice de gunoi. Astfel, cu cât cantitatea de deșeuri depozitată la gropi va fi mai mare, cu atât colectorii acestora vor plăti mai mult la groapa de gunoi. În aceste condiții, operatorii spun că nu pot menţine tarifele percepute în prezent. De reținut este faptul că operatorii plătesc deja o taxă de depozitare. "Noi ca operatori de depozit trebuie să încasăm această acciză și să o plătim la bugetul statului la fiecare sfârșit de lună. Pe de altă parte, operatorii, cum este cazul Polaris M Holding, vor trebui să mărească tariful la populație. Automat această acciză va duce și la mărirea tarifului pentru colectare și transport. În prezent este de 5 lei/persoană. Probabil o să ajungă undeva la 7 lei", a declarat Luis Popa, director Polaris M Holding.
În medie, la depozitul ecologic din Târgu Jiu se aduc lunar în jur de 4.500 de tone de deșeuri din tot județul Gorj. "Se va plăti pe factura pe care o va emite operatorul depozitului ecologic. Va apărea o rubrică separată cu această taxă care va fi plătită de către colector. Fiecare firmă taxă va plăti această sumă în funcție de cantitatea pe care o aduce", a mai spus Luis Popa.

Vizualizări: 2,876

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: