Nouă baze Salvamont înfiinţate în Gorj

Judeţul Gorj va beneficia, cel mai probabil din iarnă, de nouă puncte salvamont răspândite pe raza întregului judeţ. Construirea celor nouă puncte face parte dintr-un proiect pe care au reuşit să-l acceseze doar două judeţe din ţară, Gorjul şi Harghita. Valoarea proiectului se ridică la suma de 2,3 milioane de euro.

Cele nouă puncte salvamont ar urma să fie amplasate în comunele gorjene Padeş, Tismana, Runcu, Stăneşti, Schela, Bumbeşti-Jiu, Rânca (zona Păpuşa), Baia de Fier şi Polovragi. Bazele vor avea toată dotarea necesară pentru intervenţia echipelor de salvare montană. „Este vorba de un proiect denumit „Dezvoltarea sistemului integrat de salvare montană din Gorj”. Proiectul se află în fază finală de verificare având toate şansele să se aprobe anul acesta. Valoare acestuia este de 2,3 milioane de euro, 98% fiind asigurat din fonduri externe şi 2% fonduri proprii”, a declarat Sabin Cornoiu, şef Serviciu Salvamont Gorj.

Proiectul este cu atât mai important pentru judeţul nostru cu cât doar judeţul Harghita a mai reuşit depunerea la timp a proiectului pentru finanţare. „Doar două judeţe din ţară au reuşit să realizeze în termen acest proiect şi să-l depună spre finanţare, noi şi Harghita. Nu este deloc de neglijat faptul că am reuşit să aducem mai mult de două milioane de euro în judeţ”, a adăugat Sabin Cornoiu.

Bazele ce vor fi amplasate în cele nouă comune gorjene vor fi dotate fiecare cu staţii meteo care vor realiza o prognoză meteo imediată şi echipele vor avea o dotare ce le va permite un timp mult mai mic de răspuns la acţiunile de salvare. „Împreună, toate prognozele meteo de la toate staţiile vor asigura o mai bună cunoaştere a stării traseelor şi a potenţialului turistic. Toate informaţiile vor fi oferite turiştilor ce trec prin zonele respective”, a precizat Sabin Cornoiu. De altfel, cele nouă puncte salvamont vor mai avea în dotare şi sisteme de alarmare şi sisteme de radiotelecomunicaţii.

Vizualizări: 100

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: