Nouă primării din judeţ, aproape de colaps financiar

Criza la bugetele primăriilor se adânceşte pe zi ce trece aşa că primarii apelează la variantele de rezervă. Nouă dintre aceștia au făcut solicitare către Direcția de Finanțe Publice Gorj pentru o rectificare bugetară care să le asigure funcționarea în bune condiții cel puțin până la sfârșitul anului. În speță este vorba de primarii noi care au moștenit o groază de datorii de la foștii edili.

Primarii din Bălănești, Bărbătești, Crușeț, Scoarța, Bâlteni, Săcelu, Ciuperceni, Bumbești Jiu și Samarinești au ajuns la fundul sacului. Cei nouă primari au făcut deja o solicitare către Direcția Finanțelor Publice Gorj pentru o rectificare bugetară privind cheltuielile curente. ”Există un număr destul de mare de primării care au solicitat sprijin și încă mai așteptăm solicitări. Situația este foarte complicată pentru că pur și simplu nu mai au niciun ban să asigure cheltuielile curente. Finanțele Publice trebuie să solicite rectificarea la guvern și abia apoi își pot primii banii. Putem vorbi chiar de colaps financiar dacă nu primesc acești bani dar și mai grav este că nefuncționarea unei primării atrage după sine un nivel de trai mai scăzut al cetățenilor”, a declarat Mădălina Ciolocoi, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj.

Restanţe

Una dintre primăriile cu mari probleme este Bâlteni, primarul nou ales Gheorghe Păsărin declarând că momentan face față plăților curente însă are o mare problemă cu restanțele. ”Probleme sunt, avem proiecte pe investiții pentru care nu avem bani, avem restanțe de două milioane la furnizori, ne trebuie urgent aproape 200.000 lei pentru a finaliza o lucrare pe ordonanța 7. Salariile se vor achita, încerc să fac în așa fel încât să nu fie probleme la salarii și la plățile curente către principalii furnizori de servicii dar nu pot face față la plata restanțelor, am facturi neachitate de la începutul anului 2011”, a declarat primarul Gheorghe Păsărin.

Fără bani de salarii

Situația primăriei Samarinești este și mai disperată. Primarul Marian Ardeiu spune că nici măcar bani de salarii nu mai are așa că guvernul ar trebui să facă o alegere, ori îi ajută ori îi desființează. ”Dacă nu primim această rectificare suntem în imposibilitatea de a da salariile. Avem 70% încasări la taxe și impozite și nu pot să mai cresc, e dreptul oamenilor să plătească până la sfârșitul anului. Nu avem agenți economici de la care să vină bani la bugetul local, nu ai cum să trăiești așa, cel puțin să se ia o decizie, ori ne ajută ori ne desființează și gata. Se știa foarte bine că avem bani cel mult până în luna iunie, de aici înainte Dumnezeu cu mila”, a declarat Marian Ardeiu, primarul din Samarinești.

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: