Noul Cod Rutier lasă absolvenţii Liceului Auto fără permis

Noul Cod Rutier ar putea lăsa liceele auto din ţară fără elevi. Printre acestea se află şi Liceul „Traian Vuia” din Târgu Jiu. Problema este că noul Cod Rutier spune că poţi deveni şofer profesionist la vârsta de 21 de ani, ori până acum, la absolvirea Liceului Auto, la 18 ani, absolvenţii aveau certificat de şofer profesionist. Directorul Liceului „Traian Vuia“ din Târgu Jiu, Alina Dănăricu, a declarat că împreună cu directorii de la liceele de profil din ţară a făcut memorii la ministere pentru a obţine o derogare.

Peste o sută de elevi de la Liceul „Traian Vuia“ din municipiu s-ar putea trezi că au făcut şcoala degeaba, pentru că nu vor fi şoferi profesionişti deoarece Codul Rutier spune că poţi avea acest titlu dar la 21 de ani. Directoarea liceului din Târgu Jiu, Alina Dănăricu, a făcut primele demersuri pentru soluţionarea problemei. „La momentul acesta nu putem face nimic. Dar, împreună cu alţi directori din ţară am făcut memorii la Ministerul Educaţiei, la Ministerul Transporturilor şi la Ministerul de Interne pentru a obţine o derogare. Adică, la 18 ani să ia doar permis pentru categoria B, să dea concurs şi pentru C, dar permisul să li se elibereze la 21 de ani, pentru că altfel fac şcoala degeaba“, a declarat aceasta.

Directoarea se teme că ar putea pierde elevi. „Pierdem bani, dar şi elevi. Acum avem 4 clase care termină clasa a XI-a, dar mai sunt 900 de elevi înscrişi la Transporturi. De asta au venit, să ia C“, a mai spus Dănăricu. Aceasta a adăugat că la liceul din Târgu Jiu ar mai putea fi o soluţie, însă în ţară nu se aplică. „Ne-am mai gândit să facă şcoala şi să ia permis de conducere categoria C la Şcoala Postliceală, dar nu au toate liceele din ţară. Noi avem“.

Şi elevii sunt surprinşi de prevederile noului Cod Rutier. „Noi ne-am înscris aici tocmai pentru că nu avem bani să ne luăm permis. Am venit la liceul auto să devenim şoferi profesionişti. De ce facem şcoala dacă după aia trei ani stăm degeaba?”, s-a întrebat unul dintre elevi.

Vizualizări: 176

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: