Noul guvern, bazat pe aripa tânără a PDL

Andreea Paul Vass, Gabriel Berca, Cristian Petrescu, Alexandru Nazare, Stelian Fuia, Cătălin Baba, Răzvan Mustea, Claudia Boghicevici şi Bogdan Drăgoi sunt propunerile PDL pentru miniştri în Cabinetul Ungureanu. UNPR şi UDMR şi-au propus menţinerea actualilor miniştri, dar nu toţi sunt agreaţi de premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu. Vor mai fi menţinuţi Predoiu de la Justiţie şi Orban de la Afaceri Europene.

Premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu va anunţa în această dimineaţă componenţa noului guvern, dar pe surse cele mai multe nume au fost date publicităţii. Decizia zilei de ieri a fost cea a PDL, care a luat o măsură fără precedent: înlocuirea tuturor miniştrilor. Analiştii politici au speculat că a fost singura posibilitate prin care s-a reuşit scoaterea Elenei Udrea din guvern. Faptul că nu va mai conduce bogatul Minister al Dezvoltării îi va reduce influenţa în partid, speră cei care o voiau plecată.

O altă femeie din PDL puţin agreată de greii partidului este viitorul ministru al Economiei, Andreea Paul Vass, care a primit cele mai puţine voturi de susţinere de la colegi. „Cum să susţinem la Economie o persoană care nu face diferenţa între Volt şi Watt”, ar fi spus cârcotaşii din PDL.

Schimbarea guvernului pare să fi reechilibrat raporturile de forţe în Partidul Democrat Liberal, Blaga, Berceanu şi mai ales Frunzăverde reuşind să îşi impună punctele de vedere.

Oprea, o nucă tare pentru MRU

UNPR nu pare dispus să îşi schimbe cei doi miniştri. Dacă ministrul de externe Cristian Diaconescu este apreciat de premierul desemnat ca un „profesionist excepţional”, se pare că pentru Oprea ar fi vrut înlocuitor la Ministerul Apărării.

Mihai Răzvan Ungureanu a încercat să fie diplomat şi a cerut UNPR să propună două variante pentru fiecare minister, dar i s-ar fi răspuns, susţin surse politice, că pentru Ministerul Apărării poate alege între Oprea şi Oprea, iar pentru Externe între Diaconescu şi Diaconescu.

Nici UDMR nu lua ieri în calcul schimbarea actualilor miniştri, uniunea fiind mulţumită de prestaţia acestora. Probleme mai erau aseară în ceea ce priveşte grupul minorităţilor, fără de care noul guvern nu va avea majoritate.

Componenta probabilă a noului guvern:

Premier - Mihai Razvan Ungureanu

Vicepremier - Marko Bela

Ministerul de Interne - Gabriel Berca

Ministerul Justitiei - Catalin Predoiu

Ministerul Finantelor Publice - Bogdan Dragoi

Ministerul Economiei - Andreea Paul Vass

Ministerul Afacerilor Externe - Cristian Diaconescu

Ministerul Afacerilor Europene - Leonard Orban

Ministerul Transporturilor - Alexandru Nazare

Ministerul Mediului - Laszlo Borbely

Ministerul Turismului - Cristian Petrescu

Ministerul Apararii - Gabriel Oprea

Ministerul Culturii - Kelemen Hunor

Ministerul Telecomunicatiilor - Razvan Mustea

Ministerul Muncii - Claudia Boghicevici

Ministerul Educatiei - Catalin Baba

Ministerul Sanatatii - Ladislau Ritli

Ministerul Agricuturii - Stelian Fuia

Vizualizări: 114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: