Noutăţi pentru elevi. Bani mai mulţi pentru cazare şi masă

Olimpiadele şcolare se vor desfăşura pe baza unor noi reguli, începând cu anul şcolar 2018-2019. Printre noutăţi se numără acordarea unui număr de locuri suplimentare pentru etapa naţională a olimpiadelor naţionale, la toate disciplinele, precum şi dublarea alocărilor financiare pentru elevii şi profesorii prezenţi la etapa naţională a olimpiadelor şcolare, de la 50 de lei de persoană pe zi la 100 de lei de persoană pe zi pentru serviciile de masă şi cazare. De asemenea, se stabileşte că, de regulă, etapa naţională a olimpiadelor se desfăşoară în universităţile de stat din România, pentru ca olimpicii să ia contact cu facilităţile de nivel european oferite de către universităţile româneşti, anunţă Ministerul Educaţiei.

Numărul participanţilor la etapa naţională este de 90 elevi/an de studiu pentru olimpiadele de la disciplinele matematică, informatică, fizică, chimie, biologie şi 70 elevi/an de studiu la celelalte olimpiade care se organizează în toate judeţele şi sectoarele municipiului Bucureşti. Se califică, la etapa naţională, cei 47 de câştigători ai etapei judeţene - din cele 41 de judeţe şi 6 (şase) sectoare ale municipiului Bucureşti - la care se adaugă 43, respectiv 23 locuri suplimentare/an de studiu, conform ierarhiei din clasamentul naţional.

S-a decis, în acelaşi timp, ca evaluarea lucrărilor elevilor participanţi la etapa judeţeană a olimpiadelor şcolare să aibă loc fie în alt judeţ (judeţul evaluator) decât cel în care a fost susţinută proba (judeţul de origine), fie la Comisia Centrală a Olimpiadei.

Totodată, în premieră, este prevăzută plata cadrelor didactice implicate în organizarea şi desfăşurarea olimpiadelor, etapa naţională. Aceasta se va face în cuantum identic cu plăţile practicate pentru evaluarea naţională şi examenul naţional de bacalaureat în anul şcolar respectiv, cu excepţia evaluatorilor, ale căror remuneraţii sunt dublate comparativ cu tarifele practicate pentru evaluarea lucrărilor de la EN/examenul de bacalaureat, mai spune Ministerul Educaţiei. (A.P.)

Vizualizări: 473

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: