Nu Ciurel este de vină

Aud destul de des teoria că nu Ciurel este de vină că nu reuşeşte Complexul Energetic Oltenia să vândă destulă energie, cât să menţină actualele locuri de muncă. De vină ar fi scăderea consumului naţional de energie care, în paralel cu dezvoltarea producătorilor de energie verde, au dus la reducerea semnificativă a consumului de energie termo.

Faptul că în ultimul an de guvernare USL, consumul naţional de energie electrică a scăzut cu circa 12%, consumul de gaze cu 19% şi aşa mai departe este poate oglinda cea mai clară a dezastrului economic produs de cabinetul Ponta. Da, Complexul Energetic Oltenia este victima unei politici guvernamentale care a dus la închiderea unor mari consumatori de energie, începând cu Oltchim şi Mechel, dar vor urma combinatul de la Galaţi, producătorii de îngrăşăminte chimice etc. Toţi marii consumatori de energie se închid, unul după altul. Specialiştii cabinetului Ponta par să nu înţeleagă faptul că închiderea unei activităţi generează un lanţ de probleme în societate. Închiderea Oltchim nu a însemnat doar pierderea a zece mii de locuri de muncă acolo, alte mii de oameni care prestau servicii pentru Oltchim au rămas fără serviciu, CET Govora nu a mai avut beneficiar, la rândul ei a lăsat peste o mie de mineri de la Berbeşti şi Seciuri fără obiectul muncii. CFR Marfă nu a mai avut unde transporta cărbune şi trimite alte sute de oameni acasă. Şi acestea sunt doar câteva dintre efecte. Aparent, când a închis Oltchim, guvernul a închis o gaură neagră. În realitate, a produs un dezastru economic şi social în zonă, pe care guvernanţii nu îl vor mai putea ascunde mult timp. Şi aceeaşi teorie o pot face legat de insolvenţa RAAN, care va fi o altă mare lovitură dată economiei naţionale. Dacă Adrian Năstase a fost premierul marilor tunuri din privatizări, Ponta va intra în istorie ca premierul insolvenţelor.

Dar, toate aceste lucruri nu îl transformă pe Ciurel într-un manager capabil. Eforturile lui pentru a reduce costurile sunt lăudabile şi trebuie susţinute, dar atunci când reduce din pix preţul la cărbune pentru a putea vinde apoi energie la 180 de lei şi să fie totuşi pe profit, nu face decât să îşi fure căciula. Şi să fraudeze compania. Sper ca Laurenţiu Ciurel să rămână manager privat măcar în cei patru ani de mandat, pentru a-şi arăta măsura competenţei. Să vedem dacă va reuşi să reabiliteze vreun grup energetic, vreun excavator, dacă va porni măcar proiectul cu chinezii pentru construirea noului grup. Poate că peste aceşti patru ani, CE Oltenia va avea doar jumătate din actualii angajaţi, poate şi aceia cu salarii mai mici. Ar fi o problemă socială greu de gestionat, dar măcar să construiască un complex energetic competitiv cu ceilalţi producători de energie.

Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: