Nu pot interveni cu sirenele pornite. "Suntem singurii care ne confruntăm cu acest paradox"

Zeci de accidente au loc zilnic pe pârtii, mai ales în zilele de weekend. Cu toate acestea, salvatorii montani spun că nu pot să folosească mijloacele de avertizare sonore şi vizuale atunci când se deplasează la evenimentele care se petrec în zonele montane.
 

Salvamontiștii sunt menționați în legislație ca fiind muncitori în cadrul unui serviciu de urgență, însă maşinile de intervenţie nu pot să se deplaseze cu ajutorul girofarurilor, pentru că legea nu permite acest lucru.

Salvatorii montani spun că doar în România se întâmplă aceste lucru. ”Toţi fac parte din sistemul de urgenţă al ţărilor lor, salvează oameni pe munte, acţionează în regim de urgenţă, acordă prim-ajutor medical, transportă accidentaţi şi salvează vieţi. Diferenţa faţă de restul Europei, doar în România, echipele Salvamont nu se pot deplasa la accidente şi nu pot transporta accidentaţi circulând pe drumurile publice în regim prioritar cu ajutorul mijloacelor de semnalizare acustică şi vizuală”, transmite Sabin Cornoiu, șeful Salvamont România.

Cornoiu spune că este o problemă de legislație. În anul 2021, salvamontiștii au participat la peste 3000 de cazuri, victime ce au fost transportate la spital.

Vizualizări: 1,475

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: