Nuanțe și libertăți

Ca să-l crezi un om cinstit pe Dan Voiculescu nu trebuie doar să lași deoparte bunul-simț și rațiunea. Trebuie să le împăturești pe amândouă, una într-alta, și să le bagi într-un borcan pe care apoi să-l arunci cât de departe poți. Și chiar și atunci vei avea greutăți. La fel în a-i crede pe Gâdea, Badea sau restul lătrăilor. E drept, nici Băsescu nu este cel mai credibil și sincer politician. Diferența este că, la orice greșeală pe care o face, Băsescu își mai pierde câte puțin din bruma de fani. Drept dovadă că fanii lui Băsescu sunt mai inteligenți, mai atenți și mai raționali, chiar și-n fanatismul lor. Exemplul reacției câtorva ziariști celebri de casă ai PDL-ului la scandalul cu Udrea și președinția partidului este grăitor. Câțiva i-au imputat pe un ton patetic și suferind președintelui, în lacrimi aproape, că a ales-o pe Elena în defavoarea lor. Și l-au părăsit. Așa ceva nu o să vedeți niciodată la Antene – fani dezamăgiți și întorși din drum. Pentru că fanii Antenelor sunt ferm convinși.

În această ură oarbă, în acest război al sfârșitului lumii, este foarte greu să explici oamenilor că există și nuanțe. E complicat să le spui băsiștilor că Mircea Badea e un bun realizator de show live și-i aproape imposibil să-i convingi pe antibăsiști că, și datorită lui Băsescu, justiția este mai independentă decât a fost vreodată. Dar nuanțele sunt necesare. Pentru că nimic nu este complet alb sau complet negru. Chiar și despre justiție am spus că este ”mai independentă”, ați observat, nu că este independentă la modul absolut. Și, când începe să se lucreze cu nuanțe, delimitările devin mai puțin evidente și valorile tind să se egalizeze. Fenomen foarte periculos, de altfel. Cu asta scapă Antena 3 și Voiculescu: cu faptul că oamenii sunt ori cu ei, ori împotrivă. Foarte puțini au clarviziunea necesară pentru a spune clar care sunt punctele forte și care cele negative ale celor două tabere. Dacă ar face-o cineva într-un mod onest și obiectiv, tabăra Voiculescu ar descoperi că, la calcule fine, iese într-un dezavantaj semnificativ. Iar dovada rezidă în afirmația ”băsiștii care sunt foarte-foarte mulți”, cum se plânge Badea la fiecare emisiune. Și chiar sunt. Pentru că prin ”băsiști”, Mircea Badea se referă la toată lumea care l-a lăudat măcar o singură dată pe Băsescu, care l-a înjurat pe el sau căreia i se pare că Băsescu e mai puțin rău decât Voiculescu. Or, aceștia e normal să fie mulți.

Pentru că, dacă tot e să putem percepe nuanțele, mai trebuie să învățăm ceva. O morală nespusă care mereu se zbate să iasă la suprafață și niciodată nu pare să răzbească: pentru niște sclavi, faptul că există oameni liberi, care au propriile păreri, este de neconceput. Ăsta e și argumentul final împotriva Antenei 3. Că ei au impresia că toți ăia care-i înjură sunt plătiți de Băsescu. Din păcate, afirmația nu are acoperire. Pentru că nici toți șeicii arabi puși la un loc nu ar avea bani să plătească pe toată lumea care înjură Antena 3 și pe Voiculescu.

Vizualizări: 195

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: