Numărul donatorilor de sânge, prea mic față de nevoi

Tot mai mulți pacienți au nevoie de sânge, însă, din păcate, donatorii sunt tot mai puțini.  

Șefa Centrului de Transfuzii Sanguine din Târgu Jiu, Călina Căluțoiu, spune că numărul pacienților oncologici sau tinerii care suferă de boli grave a crescut enorm în ultima perioadă. Angajații centrului fac apel către toți aparținătorii, dar și către alte persoane. Nevoie acută este pentru grupa AB4 Rh pozitiv.

”Nu reușim să facem campanii așa mari. Este și perioada concediilor și suntem foarte puțini angajați. Sunt foarte multe cereri în ultima perioadă pentru masă trombocitară pentru mulți pacienți oncologici și mulți tineri cu afecțiuni grave. Fie că vorbim despre hepatite sau din cauza alcoolului, cauzele sunt multiple. Ne este foarte greu, tocmai pentru că sunt grupe rare, fiind vorba despre 0 negativ sau AB4 Rh pozitiv. Numărul de donatori este limitat. Noi am mobilizați donatorii pe care îi avem pentru a face față și a onora numărul mare de cereri”, a spus Călina Căluțoiu.

În centrul de donare sanguină din Târgu Jiu, numărul celor care calcă pragul instituției medicale este tot mai mic. ”Din păcate, media nu prea depășește cifra de 20 de persoane cu toate eforturile noastre de a mobiliza, de a suna sau a trimite tot felul de mesaje. Este mai greu. Mă așteptam înainte de începutul școlii ca numărul donatorilor să crească, așa cum era în anii trecuți, de această dată se nu se mai întâmplă acest lucru”, a mai spus Căluțoiu.

Și numărul persoanelor care ajung pe patul de spital în stare gravă în urma infecției cu Covid-19 crește în ultima perioadă, iar acești pacienți au nevoie de donatori de plasmă.  

Vizualizări: 542

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: