Nume de gorjeni, vehiculate pentru guvernul Ponta II

Gorjeanul Mihnea Costoiu ar putea fi noul ministru al Educaţiei, după cum anunţă „pe surse” presa centrală. Un alt gorjean originar din Plopşoru este actualul ministrul al Apărării, Cornel Dobriţoiu, şi el în cărţi pentru un nou mandat. Concurenţa este însă acerbă şi pretenţiile pentru portofolii ministeriale vin din judeţe unde USL a obţinut 70% din voturi, nu 55% ca la Gorj. Oricum, Ponta s-a dovedit grijuliu cu gorjenii, pe care i-a plasat cu generozitate în ultima jumătate de an în funcţii de conducere din ministere şi agenţii.

Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat ieri în mod oficial pe Victor Ponta să fie noul premier al României, ca rezultat al votului exprimat de alegători pe 9 decembrie. Deputatul de pe Colegiul 6 Târgu Jiu a primit, astfel, mandatul de a forma noul Guvern, în ciuda faptului că în perioada campaniei electorale şeful statului repeta destul de des că va desemna la funcţia de prim-ministru pe oricine de la USL, mai puţin pe Ponta.

Acum Ponta are posibilitatea să-şi formeze Guvernul, primele calcule arătând că noul Executiv îşi poate intra în pâine până la sfârşitul săptămânii, mai ales că mâine se va forma oficial şi noul Parlament al României, condiţie esenţială pentru ca noul Cabinet să prindă viaţă cât mai repede. "Azi s-a făcut desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru, conform voinţei exprimate de electoratul român. Miercuri seara se pot alege structurile noului Parlament. Joi la prânz eu sunt pregătit cu structura Guvernului, candidaţii la funcţia de miniştri şi programul de guvernare - îl trimit la Parlament, astfel încât joi după-amiază pot fi audiaţi oricât de târziu miniştrii. Vineri dimineaţă avem votul în Parlament. Dacă votul în Parlament este favorabil, vineri la prânz depunem jurământul, iar sâmbătă avem prima şedinţă de Guvern ca să ne apucăm din nou de treabă", a spus ieri Ponta.

Ministerul Energiei, important pentru gorjeni

Noul Guvern condus de deputatul de Târgu Jiu va include în componenţa sa şi un minister al energiei, minister despre care Ponta a vorbit în timpul campaniei electorale, fără a da însă prea multe amănunte. Pe surse, numele ministrului energiei ar urma să fie Iulian Iancu, un cunoscător al realităţilor energetice din Gorj, participant la simpozioanele de profil organizate la Târgu Jiu în perioada în care era deputat din partea fostei opoziţii.

Aceleaşi surse nu l-au mai dat pe Cornel Dobriţoiu la şefia Ministerului Apărării, acesta fiind originar din Plopşoru. Liberalii au presat suficient pentru va Ponta să renunţe la nominalizarea lui Oprea la acest minister, astfel că Dobriţoiu este din nou în cărţi.

În schimb, rectorul Politehnicii Bucureşti, Mihnea Costoiu, gorjean la origini, era cotat ieri cu şanse mari de a deveni ministru al educaţiei, în locul Ecaterinei Andronescu. De altfel, el este un apropiat al lui Andronescu, în poziţia de rector al Politehnicii Bucureşti ajungând după ce aceasta a plecat la minister şi a lăsat postul vacant. În plus, Costoiu a fost alături de Victor Ponta în timpul campaniei electorale, el fiind alături de premier şi la deschiderea anului şcolar la Colegiul Naţional „Spiru Haret” Târgu Jiu, colegiu unde a donat un laborator de informatică, tehnologia de aici fiind de ultimă generaţie, spre bucuria elevilor.

Vizualizări: 169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: