Numirile directorilor din minerit, blocate de un sindicalist

Un lider sindical din zona Motru a reuşit să blocheze numirea noilor şefi de cariere la Roşiuţa şi Lupoaia. Este vorba de Nicu Bunoaica, preşedinte al unui sindicat cu câteva zeci de membri, care a cerut Ministrului Energiei, Victor Grigorescu, să nu permită conducerii CE Oltenia să pună şefi la carierele din companiei care au probleme de integritate.

Sindicalistul a transmis mai întâi ministrului Grigorescu că în funcţii de conducere trebuie să fie promovaţi tineri cu viziune. Doar că, ulterior transmiterii acestei solicitări la Ministerul Energiei, a aflat numele persoanelor care urmau să preia cârmele carierelor Roşiuţa şi Lupoaia, Enescu respectiv David, şi a cerut ministrului, în scris, să nu permită promovarea lor pe aceste funcţii, pentru că ar fi certaţi cu legea.
Bunoaica este lider la Sindicatul Solidaritatea 2013, afiliat la Federația Univers. Acesta crede că noii şefi de cariere ai unităţilor miniere de pe zona Motru erau propuşi şi susţinuţi de către liderii din Federaţia Naţională Mine Energie (FNME), Nicolae Bădiță - lider sindical la cariera Lupoaia şi Nelu Roșca - președinte sindicat cariera Roșiuța.
"Fac pe nebunul, nu-mi convin mie directorii lui Bădiță și lui Roșca. Eu am sesizat ministrul Energiei, de nu i-au mai pus pe șefii de cariere de pe zona Motru. Inițial l-am informat, să dăm o șansă tinerilor. Am cerut ca în structurile de conducere ale CE Oltenia să fie oameni tineri, necorupți, oameni integri. După aceea, când am văzut numirile, pentru că am avut discuţii mai înainte cu domnul Antonie, care a zis că îi pune pe o perioadă scurtă. Mie nu mi-a convenit pentru că nu era niciunul integru şi cred că mulţi nu sunt integri, nu sunt curaţi. Au probleme cu justiţia. La presiunea sindicatelor din FNME, şi domnul Antonie având legături foarte strânse cu domnul David, să nu uităm transportul, bicicletele acelea duse la Lupoaia. Am sesizat din nou ministru, i-am spus că CE Oltenia promovează în funcţii de conducere persoane cercetate penal, fără credibilitate", a declarat Nicu Bunoaica.

Bunoaica: Au fost blocate numirile
Sindicalistul a spus că nu a primit un răspuns de la ministru, dar faptul că la conducerea unităților au rămas tot vechii directori îl determină să creadă că informarea sa a avut efect. "Ministrul a trimis către CEO, mie nu mi-a trimis, dar am înțeles că domnul ministru şi-a făcut datoria. În sensul de a verifica pe cei care au fost puşi în funcţii de conducere şi nu sunt integri. Domnul David nu şi-a început activitatea. Este tot acelaşi director, care este într-adevăr un om curat, integru. Eu am sesizat în primul rând pentru Lupoaia, unde era vorba de David Constantin. Din punctul meu de vedere au fost blocate numirile. La Lupoaia da, și la Roșiuța. Am înțeles că la Roșiuța își luase postul deja. Și David tot dădea târcoale dar n-au venit și s-au sistat numirile", a mai spus Bunoaica.
După intervenția ministrului Energiei, CE Oltenia a schimbat criteriile de integritate pe baza cărora a stabilit noii șefi ai carierelor, spun surse sindicale.

Bădiţă: Nu este un atribut al sindicatelor
Liderul sindical de la carierea Lupoaia, Nicolae Bădiță, vădit deranjat de subiect, a spus că nu are nicio implicare în numirile de directori la complex. "N-am discutat cu conducerea CE Oltenia despre șefii de cariere. Nu este un atribut al sindicatelor, ați văzut cine are interes în zona aceasta, cine a comunicat cu presa. Nu punem noi directori, este un atribut al Directoratului", a spus Nicolae Bădiță, lider sindical la cariera Lupoaia.
Unele surse spun că liderii FNME de pe zona Motru ar vrea chiar să scoată oameni în stradă dacă nu sunt puși directorii doriţi de ei.

Vizualizări: 7,155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: