Averile şefilor vechi şi noi din Complexul Energetic Oltenia

Complexul Energetic Oltenia a făcut publice în ultima perioadă mai multe declaraţii de avere ale noilor şefi care au preluat destinele companiei de stat în acest an. Cifrele privitoare la venituri arată câştigurile mari de care au parte cei ce conduc soarta a mii de mineri şi energeticieni, salariile încasate de directori fiind însă în contradicţie totală cu declinul economic al unei unităţi de care depinde întreaga regiune.

Tânăra Petra Patricia Pătrașcu, „director de program” la CEO, şi-a completat declaraţia de avere la mijlocul lunii trecute, din ea reieșind că semnatara are la Moara Vlăsiei, lângă Bucureşti, aproape 600 mp de teren extravilan, pe care îl deține în coproprietate cu Mircea Bogdan Danciu, dar și o garsonieră de 31 mp, luată acum trei ani, în capitală. În 2013 Pătrașcu s-a împrumutat la bancă pentru 30 de ani cu suma de 163.856 lei, veniturile sale salariale de anul trecut ajungând la aproape 80.000 de lei, actuala şefă lucrând înainte de a veni la CEO la compania de recrutare a resurselor umane Adecco.
Constantin Rusta, „şef departament TIC”, şi-a completat şi el declaraţia de avere săptămâna trecută, cumnatul lui Ion Călinoiu având în proprietate două apartamente la Târgu Jiu şi două autoturisme luate la mâna a doua. Rusta a venit la CEO de la Hidroelectrica, una a câştigat anul trecut 20.000 de lei. La CEO veniturile sale au crescut la 54.000 de lei, în timp ce un coleg al acestuia, Sergiu Toma, „director direcţie”, a câştigat anul trecut puţin sub 63.000 de lei, conform declaraţiei de avere completate zilele trecute. O astfel de declaraţie de avere a completat și Adriana Mirela Vâlceanu, director Direcţia Financiară, aceasta având de 15 ani în municipiu o jumătate de cotă dintr-un apartament. În 2004, șefa finanțelor din CEO și-a deschis două conturi bancare în care a pus 22.000 de lei, în garaj aceasta având două autoturisme fabricate cu circa un deceniu în urmă. În 2012 Vâlceanu s-a împrumutat la bancă, pentru 15 ani, 91.000, fără a preciza dacă e vorba de lei sau euro, veniturile sale de anul trecut ajungând la aproape 150.000 de lei, la care se mai adaugă peste 41.000 de lei câștigați de soțul său ca „operator turbină” la termocentrala Rovinari.

Alţi şefi, alte venituri
În ianuarie şi-a actualizat declaraţia de avere şi Dorina Jianu, director Direcţia Legislaţie şi Guvernanţă Corporativă. Aceasta are două terenuri primite ca donaţie în 2011 la Stănești, un al treilea, la Târgu Jiu, fiind moştenit din 1982. Aici există și o casă pe care Jianu o împarte cu alte rude, la Stănești ea începând anul trecut o construcție nouă, de 117 mp. Mașinile deținute sunt în număr de trei, dar sunt vechi, inclusiv din 1999, Jianu menţionând că în ultimele două decenii a strâns totuși bijuterii și ceasuri în valoare de 30.000 de lei. Suma este egală cu un credit pe care directoarea l-a făcut la bancă în urmă cu un deceniu și pe care îl termină de achitat la sfârșitul acestui an.
Veniturile sale de anul trecut au ajuns la aproape 60.000 de lei, cam cât a luat ca director general la CET Galați fostul șef de la Turceni, Octavian Graure. Acesta a mai câștigat anul trecut, ca și contabil șef la Ișalnița suma de 35.000 de lei, în declarația de avere fostul director menționând că în prezent este doar „economist” în cadrul CEO. Mult mai bine a câștigat fostul sindicalist Ion Rușeț, devenit „șef departament administrativ – servicii”. El a încasat anul trecut peste 82.000 de lei, la care se adaugă peste 32.000 de lei ai soției, și ea angajată la CEO. Cei doi soți sunt depășiți însă categoric la capitolul venituri de Ionel Ilie, director la Direcție Ofertare – Vânzare, el încasând anul trecut de la CEO suma de 145.037 lei.

Ciobotărică şi Ciurel
Actualul şef al CEO și predecesorul său în funcţie au completat declaraţii de avere în cursul anului trecut. Din acestea reiese că Laurenţiu Ciobotărică, director la Divizia Financiară, a avut în anul 2014 venituri confidenţiale, până atunci el prestând servicii de consultanţă la firme private, după cum spune în declaraţia de avere. Veniturile respective i-au permis în 2006 și 2008 să realizeze două credite bancare de aproape 150.000 de euro, returnabile în 25 de ani. La capitolul mașini actualul șef al CEO are un Daewoo vechi din 2003, mult mai bine stând, în schimb, Laurențiu Ciurel, cu două mașini, un WV și un Peugeot, fabricate însă în 2004 și 2008.
Spre deosebire de Ciobotărică, Ciurel a pus bani deoparte și a economisit în trei conturi deschise în 2014. În fiecare cont fostul manager privat a pus câte 100.000 de lei, conturile fiind deschise la aceeaşi bancă. Economiile au fost realizate în condiţiile în care Ciurel a câştigat în acel an 261.100 lei, la care se mai adaugă veniturile de 61.739 lei ale soţiei. Un calcul simplu arată că, pe aceste cifre, Ciurel a cheltuit împreună cu familia sa doar vreo 22.000 de lei pentru a putea economisi şi a deschide cele trei conturi bancare cu câte 100.000 de lei în ele. Informaţia se regăseşte într-o declarație rectificativă de avere completată de Ciurel la circa trei săptămâni după ce completase o altă declaraţie de avere în care preciza că, în 2014, avea deschise doar două conturi bancare. Într-unul din ele se afla suma de 100.000 de lei, iar în celălalt fix 270.000 de lei, însumate cele două conturi ducând ușor la concluzia că fostul manager privat a reușit să economisească și ceea ce nu câştigase.

Vizualizări: 9,242

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: