Nuntă de pe cer

Nunta lui Borcea văzută prin ochii presei şi publicului românesc este ca un accident grav de maşină provocat de şoferul unui Maybach de superfiţe, care a omorât zeci de copii, femei gravide, căţei şi pisicuţe: pe de o parte îl condamni şi spui că e rău, că nimeni nu ar trebui să urmeze asemenea exemplu, că e oribil, că nu poţi suporta asemenea carnagiu. Dar te uiţi. Te uiţi până imaginea se pierde în depărtare. Sau mai bine rămâi chiar acolo, lângă accident. Şi priveşti îndelung. Dar neapărat în timpul ăsta explici cât de proşti sunt ăia care se uită ca proştii la aşa ceva.

Normal, tu te uiţi ca să poţi emite o părere pertinentă. E cu totul altceva. Până şi Cristian Tudor Popescu s-a uitat la nuntă şi a scris despre asta cu un sentiment de vinovăţie. Expresia maximă a ipocriziei media a fost luarea de poziţie a televiziunii Realitatea TV. Toată ziua de duminică, titlul mare care a tronat pe ecranul Realităţii a fost ”şmecherii petrec, românii rabdă”. În timpul ăsta, pe ecran se produceau tot felul de jurnalişti/lideri de opinie/politicieni/vedete/oameni din popor care s-au declarat scârbiţi de opulenţa gestului şi de prostul gust generalizat. Până aici totul părea în regulă, deşi uşor penibil. OK, şi presa are voie să fie populistă, ca şi politicienii. Dar titlul mai mic, de sus, de pe Realitatea, era cam aşa: ”La ora 23, nuntaşi importanţi vin cu detalii picante de la nunta lui Borcea”. Şi, culmea nesimţirii, tot evenimentul a fost transmis de Realitatea din elicopter. Cât o fi costat motorina la elicopterul ăla? Nemaivorbind de uzura bucşăraiei şi toate cele. Deci cu ce cheltuieli a transmis Realitatea nunta şmecherilor ăia pe care-i dispreţuieşte? Să zicem că mari. Şi atunci, n-ar fi fost mai corect (sau la fel de corect) titlul ”Ziariştii Realitatea se plimbă cu elicopterul, românii rabdă”?

A fost o duminică frumoasă. Apoi a venit luni, acum marţi, şi nici un şmecher odios nu se mai căsătoreşte. Românii rabdă, într-adevăr. Ce răbdăm? Vieţile noastre anoste. Avem nevoie de şmecheri ca de aer. Iar de aer avem nevoie pentru că, dacă n-ar fi aerul, atunci de unde ar mai transmite Realitatea cu elicopterul?

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: