NUP-uri şi bani pe relaţia Ciurel (CEO) – Volintiru (DNA)

Preluarea grupurilor energetice pe gaze de la Brăia şi transferarea carierei Berbeşti la CET Govora sunt cele mai mari tranzacţii făcute de Complexul Energetic Oltenia sub manageriatul lui Laurenţiu Ciurel. Coincidenţă sau nu, în ambele cazuri serviciile de autentificare au fost asigurate de notariatul Danielei Volintiru, pe sume care depăşesc suta de mii de euro. Este vorba de soţia adjunctului secţiei de combatere a corupţiei a DNA Central, Dănuţ Volintiru, acolo unde Ciurel este urmărit penal în dosarul „Şova”.

Ciurel susţinea săptămâna trecută că nu este urmărit penal în dosarul „Şova”, ci doar suspect. Şi că se aşteaptă la un al 13-lea NUP din carieră, după cele 12 obţinute deja. În 13 august 2014, DNA a anunţat că managerul Complexului Energetic Oltenia a fost pus sub urmărire penală. Potrivit unor surse, Ciurel ar fi revenit la calitatea de suspect după ce a dat o declaraţie la DNA, în care susţinea că a fost ameninţat de Toni Greblă prin 2012, declaraţie folosită de procurori pentru a cere arestarea fostului judecător constituţional.

Siguranţa pe care Ciurel o afişează în raport cu DNA şi dosarele pe care le are în cercetare pare să se bazeze şi pe altceva, nu numai pe denunţul făcut împotriva lui Greblă.

Complexul Energetic Oltenia a primit pe 2 martie, de la notariatul Danielei Volintiru, în vederea achitării, o factură de 570.840 de lei, pentru servicii legate de transferarea Carierei Berbeşti către CET Govora. Anterior, presa locală a publicat un document din care reiese că notariatul Danielei Volintiru a primit 90.000 pentru preluarea grupurilor de la Brăila.

Dănuţ Volintiru este numărul 3 în DNA central, fiind adjunctul Secţiei de combatere a corupţiei. Secţie la care este în cercetare dosarul în care DNA a cerut arestarea senatorului Dan Şova, pentru complicitate la abuz în serviciu, în legătură cu contractele obţinute de casa lui de avocatură, în perioada 2007-2009, de la complexurile energetice Turceni şi Rovinari, conduse atunci de Dumitru Cristea şi Laurenţiu Ciurel. Interesant este că se cere doar arestarea celui acuzat că a fost complice la abuz, nu şi a celor acuzaţi de abuz.

De asemenea, ministrul energiei, Andrei Gerea, a declarat că a trimis la DNA un raport de control privind contractul „cărbune pentru Serbia”, derulat în ultimele luni de CE Oltenia. Este vorba de contractarea a 1,2 milioane de tone cărbune sub  costul de producţie de anul trecut cu o firmă de apartament nou-înfiinţată din Constanţa, care îl ia cu 13 euro tona de la CEO şi îl dă cu 36 de euro în Serbia. CE Oltenia a refuzat să participe direct la licitaţie, deşi a fost invitat, motivul invocat de Ciurel fiind că e bătaie mare de cap cu exportul şi transportul cărbunelui pe teritoriul a două state.

Vizualizări: 201

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: