O asociație din Târgu Jiu a contribuit la lansarea unei emisiuni de timbre de Bicentenar Tudor Vladimirescu

Romfilatelia a lansat marți, 22 iunie, o emisiune de timbre cu ocazia Bicentenarului Revoluției din 1821 condusă de Tudor Vladimirescu. Evenimentul a avut loc în Aula Academiei Române, în prezența academicianului Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, și a altor academicieni și oameni importanți din sfera culturală.

Emisiunea de timbre poștale aniversară se numește „Revoluția lui Tudor Vladimirescu, 200 de ani” și a fost pusă în circulație cu sprijinul Asociației Excelsior pentru Excelență în Educație, al cărei președinte executiv este Iulian Popescu, consilier de stat în Cancelaria primului ministru Florin Cîțu.

Pe timbrul și colița emisiunii sunt reproduse portrete ale lui Tudor Vladimirescu, asociate cu ilustrarea unui moment de referință: trupele de panduri conduse de Tudor Vladimirescu trecând Oltul la 10 martie 1821.

”Sunt bucuros să susțin astfel de acțiuni, care au rolul de a promova valorile noastre istorice și culturale. Este un eveniment prin care vreau să le amintesc cetățenilor din județul meu că Gorjul a contribuit la formarea națiunii române. Totodată, această emisiune, precum și cărțile care vor fi lansate și la Târgu Jiu, reprezintă antidotul împotriva uitării”, a declarat Iulian Popescu.

Tot marți a avut loc și o sesiune științifică intitulată „200 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu“, în cadrul căreia au vorbit Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, Ioan Bolovan, director al Institului de istorie „George Bariţiu” Cluj-Napoca, Sevastian Cercel, director al Institutului de Cercetări Socio-Umane, Craiova, Cristian Ploscaru, profesor la Universitatea „Al.I. Cuza” Iași și Alin Ciupală, profesor la universitatea București.

Totodată, el a anunțat că în curând va da detalii despre un eveniment cultural de anvergură ce va avea loc la Târgu Jiu.

Parlamentul a votat o lege prin care 2021 a fost declarat ”Anul Tudor Vladimirescu”, împlinindu-se 200 de ani de la Revoluția pornită la Padeș. Legea a fost inițiată de deputații PNL Dan Vilceanu și Gigel Știrbu și presupunea organizarea de către instituții publice a unor evenimente, pe tot parcursul anului, pentru a celebra Bicentenarul, însă în realitate nu au fost prea multe acțiuni de promovare a Revoluției ori a lui Tudor Vladimirescu.

Galerie foto



Vizualizări: 453

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: