O campanie de testare gratuită a bolilor de plămâni, ratată de gorjeni

Târgujienii nu şi-au putut face analizele în vederea bolile de plămâni, în cadrul unui program derulat în toată ţara, pentru că nu au aparatură necesară. Aceştia ar fi putut face aceste teste în perioada 16-20 noiembrie.

Bronhopneumopatia este o boală cauzată în principal de fumat şi poate fi depistată printr-un test numit spirometrie care s-a realizat gratuit dar, din păcate, nu poate fi făcut la Târgu Jiu pentru că nu există aparatura specifică. „Noi nu putem face acest test pentru că nu avem aparatura care ne trebuie şi încercăm să îi ajutăm pe oamenii care doresc să se lase de fumat aşa cum putem şi noi şi încercăm să îi informăm despre efectele acestei boli”, a declarat Maria Popescu, medic primat pneumolog.

Chiar dacă nu îşi pot face acest test, fumătorii apelează din ce în ce mai mult la consiliere pentru a se lăsa de fumat, programul antitutun implementat în septembrie 2008 părând să dea rezultate. Peste 4.000 de fumători s-au prezentat la Centrul de Pneumoftiziologie din Târgu Jiu pentru a beneficia de acest program. „Din septembrie 2008 de când s-a implementat programul au venit în jur de 4.000 de fumători iar numărul lor este din ce în ce mai mare, aproape că nici nu mai facem faţă”, a declarat Maria Popescu, medic primar pneumolog. Motivele pentru care aceştia încearcă să se lase de fumat sunt din cele mai diverse, fie ţigările s-au scumpit fie au rude care s-au lăsat de fumat şi încearcă să le urmeze exemplul. Chiar şi consecinţele fumatului şi afecţiunile care pot apărea îi înspăimântă însă tot voinţa este cea care decide. „Nu există niciun medicament minune trebuie doar voinţă ca să te laşi de fumat de aceea doar 40 la sută din cei 80 la sută care vor să se lase de fumat reuşesc acest lucru. Dacă nu ai voinţă degeaba şi programul”, a declarat Maria Popescu.    

Vizualizări: 105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: