O firmă a câştigat licitaţia, o alta execută lucrările, cine ia banii?

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a efectuat un control la Jupâneşti, în urma unei sesizări privind condiţiile de muncă ale unor angajaţi ai firmei care realizează lucrările la podurile din localitate. La faţa locului, surpriză. Pe lângă angajaţii care lucrau fără forme legale, inspectorii ITM au descoperit că lucrările sunt făcute de o altă firmă, ci nu cea de care câştigase licitaţia.  Mai mult, potrivit consilierul Cristi Sârbu, firma care face lucrările în mod ilegal, Laiol Best, aparţine lui Laviniu Lupulescu, finul primarului din Rovinari, Dorin Filip.

Primarul de la Jupâneşti, Petre Guşiţă, ar trebui nominalizat la premiul Tupeistul anului, dacă se va face o astfel de premiere la un moment dat. După ce a umplut Jupâneştiul de gunoaie şi a fost aproape “spălat” de Corpul de Control al Prefecturii, primarul a făcut altă boacănă. Acesta a dat licitaţia de construire a podurilor Vidin şi Vierşani unor firme, dar de fapt, lucrările sunt realizate de alta. Susţine că firma “Ferat Construct” este cea care a câştigat licitaţia, însă în urma unui control al inspectorilor ITM Gorj a fost descoperit faptul că nu firma respectivă face aceste lucrări, ci o societate de pe raza judeţului Gorj care a şi fost sancţionată.

Explicaţia primarului este însă una puerilă. “Într-adevăr în momentul de faţă se lucrează, dar se fac lucrări lente, poate între timp primim banii. În  momentul în care am început lucrările, Guvernul ne-a alocat 8 sute de mii, în 2008, 697 de mii, iar în 2009 un milion şi ceva, dintre un milion ne-au fost retraşi“, aşa justifică primarul de Jupâneşti faptul că a tărăgănat lucrările la cele două poduri atâta timp.

Un adiţional pe anotimp

Primarul a făcut de-a lungul timpului cinci acte adiţionale de prelungire de termenului de finalizare a lucrării. Motivul: starea vremii. “Trebuie să ţinem cont de faptul că în 2009 a fost cea mai lungă iarnă, iar în aceste condiţii nu se putea lucra. Şi acesta este un motiv pentru care lucrările la cele două poduri au întârziat“,  a declarat Petre Guşiţă.

Inspectorii ITM l-au dat de gol

Deşi primarul face pe nevinovatul, lucrurile stau cu totul altfel. Luăm exemplu ultimul caz, care dovedeşte că Guşiţă umblă cu cioara vopsită. În urma unui control al inspectorilor ITM, control care a fost efectuat ieri la firma care efectuează în momentul de faţă lucrări la podul de la Vidin, s-a constat că aceste lucrări sunt executate de cu totul altă firmă, decât cea care a câştigat licitaţia, respectiv “Ferat Construct “. Inspectorii ITM spun că este o firmă din Gorj şi că în niciun caz nu se numeşte “Ferat Construct.”   “Noi am făcut ieri verificări şi am găsit mai multe nereguli în privinţa respectării normelor de protecţia a muncii. Trei angajaţi lucrau fără forme legale, nu aveau echipament corespunzător, motiv pentru care am apelat la sancţiuni“, a declarat George Romanescu, director adjunct în cadrul ITM Gorj. Tot Romanescu a confirmat că lucrările sunt efectuate de o altă firmă. Primarul spune că firma Ferat Construct este cea care executa lucrările în momentul de faţă, deşi nu are bani, dar se munceşte mai lent, poate între timp primeşte bani de la Guvern. Inspectorii ITM au refuzat să spună despre ce firmă este vorba.

Galerie foto


Vizualizări: 186

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: