Arestări spectaculoase într-un caz de evaziune de 800.000 de euro

Patru indivizi, dintre care un contabil din Gorj, au ajuns pentru cel puţin o noapte în spatele gratiilor, după ce poliţiştii i-au reţinut în ceea ce pare a fi cel mai important caz de evaziune fiscală de la începutul anului şi până acum. Suspecţii au păcălit o firmă de leasing din capitală, cu ajutorul unui angajat, şi au dat o ţeapă de 800.000 de euro.

Declaraţiile repetate ale prefectului Liviu Andrei din ultima vreme cu privire la lupta împotriva evaziunii fiscale pare să nu se mai limiteze la blugii şi adidaşii vânduţi prin pieţele din judeţ cu numele unor firme celebre, poliţiştii şi procurorii dând acum lovitura ultimelor luni. Ei au reuşit să probeze implicarea mai multor bărbaţi, în special tineri, într-o reţea care a păgubit cu o sumă foarte mare o firmă de leasing din capitală. Afacerea a fost descusută de anchetatorii gorjeni pentru că aici există firmele folosite în tranzacţiile ilegale, precum şi contabilul implicat în escrocheria respectivă, individul fiind de loc din Bălăneşti. Emilian Vasile Toropu are 54 de ani şi este după gratii fiind reţinut şi condamnat deja într-o altă cauză similară, după cum spun anchetatorii. Atunci când a fost în libertate, individul a reuşit însă să mai dea o lovitură, pe mână cu cei care acum îi sunt complici sau chiar făptuitori.

Un gorjean, implicat în afacere

Marian Ionel Barbu, de 25 de ani, din Vâlcea, împreună cu un alt amic de-al său, de aceiaşi vârstă, dar şi cu alţi doi tineri din Bucureşti, unul fiind angajat al firmei de leasing, au crezut că dau lovitura vieţii lor. Aceştia au pus la punct o afacere prin folosirea unor firme din Gorj interesate să achiziţioneze utilaje şi staţii de betoane de la societatea de leasing. Actele contabile au fost falsificate cu uşurinţă de către Toropu, care avea experienţă, spun surse din rândul anchetatorilor, firmele folosite ca paravan reuşind să achiziţioneze destul de uşor utilajele dorite. „Astfel, suspecţii, prin prezentarea unor situaţii financiare falsificate pentru două societăţi comerciale din Târgu Jiu, au achiziţionat în sistem leasing, utilaje folosite în domeniul construcţiilor, (volă, staţie de betoane mobilă, buldoexcavator, escavator pe şenile), pe care, ulterior, le-au valorificat,  societatea de leasing fiind prejudiciată cu suma de aproximativ 800.000 euro”, a anunţat Poliţia Judeţeană.

Patru dintre suspecţi au fost prezentaţi ieri după-amiază unei instanţe de judecată pentru emiterea unor mandate de arestare preventivă, până la închiderea ediţiei nefiind luată vreo decizie de către magistraţi. Suspecţii sunt acuzaţi de înşelăciune, fals, uz de fals, evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional, pedepse pentru care dacă vor fi găsiţi vinovaţi riscă să primească ani buni de puşcărie, ultima sentinţă faimoasă dată pe o temă asemănătoare fiind cea din cazul grupării conduse de Titel Bucloiu, indivizii primind de la un deceniu în sus de puşcărie.

Vizualizări: 170

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: