Fabrică de cărbune pentru grătar în Gorj. Vezi unde!

Un om de afaceri din Târgu Jiu şi-a propus să transforme lemnul de fag de cea mai proastă calitate în cărbune de grătar şi derivate din acesta. Este vorba de Florin Cîrstoc, care face demersuri pentru construcţia unei hale de producţie la Leleşti. La fabrică vor fi angajate zeci de persoane din zonă atunci când activitatea pe linia de producţie va intra în linie dreaptă. Produsele finite de aici vor lua chiar şi drumul ţărilor arabe, spune Cîrstoc.

Florin Cîrstoc a cumpărat în comuna Leleşti terenul necesar pentru realizarea acestei hale de producţie în care lemnul de fag să fie transformat în cărbune pentru grătar. Suprafeţele respective le-a achiziţionat de la privaţi, în localitatea Frăteşti. A obţinut documentele necesare de la primărie, iar recent a solicitat aviz de mediu de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj. Cîrstoc speră ca în toamnă să pună hala în funcţiune.

Fabrica este situată la circa 2km de cea mai apropiată casă, spune omul de afaceri. „O să producem cărbune de grătar şi derivate din acesta, folosesc o tehnologie nouă care nici nu poluează şi are un randament mai bun decât metoda clasică. Investiţia este realizată din bani personali. Piaţa mea o să fie în mare parte pentru export, chiar sunt în discuţii acum să produc un derivat, pe care vreau să-l ţin la secret, pentru Emiratele Arabe sau Dubai. Este ceva nou, cel puţin la noi în ţară. De ce am ales Leleşti? Nu puteam să fac în oraş, dar şi este mai aproape de materia primă. În plus, acolo am găsit înţelegere din partea autorităţilor locale. Voi folosi, în principiu, lemnul de fag, de o calitate inferioară. Nu mă interesează buşteanul. Vom folosi resturi de la fabrici de prelucrare a lemnului. Nu mă voi ocupa de exploatare, voi avea furnizori, iar din exploatare îmi trebuie lemn de calitatea cea mai slabă. Sunt în discuţie cu furnizori locali”, a declarat Florin Cîrstoc.

Zeci de locuri de muncă vor fi înfiinţate

Circa 30 de persoane vor lucra la această fabrică de produs cărbune pentru grătar. Autorităţile locale spun că au sprijinit antreprenorul din Târgu Jiu, mai ales că a promis că va face angajări din zonă. „Pentru noi este o mare bucurie că am putut să aducem un investitor şi sperăm să mai aducem şi alţii. Suntem tot timpul alături de ei, nu le îngreunăm situaţia şi încercăm să le uşurăm cât mai mult treaba, actele să fie cât mai repede eliberate. Când a venit a promis că va angaja câteva zeci de persoane, iar prioritari vor fi cetăţenii din zonă”, a comentat Marian Rotaru, primarul comunei Leleşti. 

Afaceristul a spus că personalul ce va fi angrenat în producerea de cărbune de grătar va lucra în schimburi. „La început va fi o încercare a tehnologiei şi o să fie angajate 8 persoane. Se va lucra pe 3 schimburi, iar ulterior consider că se va ajunge la 30 de persoane. În toamnă sperăm să începem activitatea. În România, activitatea este sezonieră, dar având clienţi în străinătate nu îmi este frică de chestia asta”, a mai spus Florin Cîrstoc. 

Antreprenorul din Târgu Jiu a precizat că cel puţin la începutul activităţii cărbunele de grătar produs aici va fi vândut vrac. În viitor speră să aibă la nivel naţional o marcă proprie.

Vizualizări: 3,464

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: