O nouă lovitură pentru sindicaliştii din FNME

Sindicatele din bazinul Rovinari, afiliate la Federaţia Naţională Mine Energie (FNME), şi-ar putea pierde şi ultimii cotizanţi din cauza unei decizii a conducerii Complexului Energetic Oltenia. Angajaţii sunt obligaţi să-şi închidă cardurile de salarii de la BCR în favoarea altei bănci. Dacă se va întâmpla acest lucru, cel mai probabil aceste sindicate vor dispărea deoarece tot mai puţini membri vor mai plăti cotizaţia. Conducerea CE Oltenia reţine cotizaţia pe stat a celorlalte sindicate din complex, mai puţin a celor afiliate la FNME. Liderii FNME spun că administraţia opreşte pe stat cotizaţie pentru sindicatele coordonate de Ion Ruşeţ, chiar şi de la membrii pe care nu-i au.

Câteva mii de mineri şi energeticieni trebuie să-şi facă noi carduri de salariu la altă bancă, la cererea conducerii CE Oltenia. Angajaţilor li s-a spus că sunt probleme cu actuala bancă şi că trebuie să se mute la alta. Mai mult, salariile celor care au carduri la BCR nu au fost virate vineri, aşa cum s-a întâmplat în cazul celorlalţi. În cariere se acreditează ideea că este vina băncii pentru această întârziere şi că salariaţii trebuie să renunţe la cardurile de la această bancă. Minerii şi energeticienii din Rovinari, care sunt vizaţi de această decizie, sunt bulversaţi deoarece au descoperiri de card şi dacă părăsesc banca trebuie să achite împrumutul.

Povestea cotizaţiei

Sindicaliştii din FNME susţin că de fapt este un nou atac la adresa lor. Mai mulţi angajaţi din Rovinari plătesc cotizaţia direct de pe card, cu acordul băncii. Dacă vor fi mutaţi la altă bancă este puţin probabil să se mai poată reţine cotizaţia. Liderul sindical Dan Pârvulescu a menţionat că, recent, administraţia a dispus încasarea pe stat a cotizaţiei membrilor de sindicat la Sindicatul Mine Energie Rovinari (SMER), condus de Gabriel Căldăruşe, însă sunt persoane care sunt membre la organizaţiile din FNME, dar cotizaţia li se opreşte la SMER.

Problema cotizaţiei este veche de aproape un an. De câţiva ani, administraţia companiilor energetice din Gorj oprea pe stat cotizaţia lunară a salariaţilor şi o vira în contul sindicatelor. După ce PSD l-a promovat pe Laurenţiu Ciurel director general la CE Oltenia şi acesta a intrat în conflict cu FNME, administraţia a hotărât sistarea acestei proceduri. Sindicatele au acţionat CE Oltenia în judecată şi au obţinut anularea deciziei Directoratului. Decizia instanţei nu a fost pusă în aplicare, iar după câteva luni, unii lideri sindicali au început să încaseze cotizaţia pe chitanţă sau prin debitarea cardurilor. Ulterior CE Oltenia a elaborat o nouă procedură de încasare a cotizaţiei solicitând adeziuni, cereri şi alte formulare pentru a vira contravaloarea cotizaţiei. La scurt timp a fost pusă la punct o altă procedură, dar nici în urma acesteia nu a fost reţinută cotizaţia. De câteva luni, sindicatele ce au părăsit FNME şi s-au afiliat recent la Federaţia Univers primesc cotizaţia cu sprijinul administraţiei, dar nu şi cei de la FNME.

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: