O nouă nenorocire la CEO. Miner mort, şefi demişi!

Nici n-a apucat bine ministrul Energiei, Anton Anton, să anunţe că trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia pentru a cerceta accidentele de muncă de la sfârşitul săptămânii trecute că, luni dimineaţa, o nouă nenorocire s-a abătut asupra companiei miniere. Un angajat de la Cariera Peşteana Nord a murit după ce a fost lovit de un cablu. Au fost demişi şefii acestuia, se face o nouă anchetă, dar pe cel decedat nu îl mai readuce nimeni la viaţă.

Stelică Neamţu lucra de 22 de ani în minerit şi nu avea de unde să ştie luni dimineaţa când a intrat în şut că făcea lucrul acesta pentru ultima dată. În jurul orei 6.00, un coleg de-al său l-a auzit ţipând şi a sărit să vadă ce se întâmplă. „Un cablu i-a prins piciorul. S-a încolăcit în jurul lui, l-a tras la tambur acolo şi când i-a intrat piciorul în tambur i l-a făcut franjuri. Au venit să-l resusciteze, dar ce să mai resusciteze că pierduse mult sânge, nu au mai avut nici medicii ce să-i facă”, a spus unul dintre mineri.

Moartea lăcătuşului mecanic s-a produs sub ochii colegilor săi, care se plâng de mai mult timp de condiţiile grele de muncă. Luni dimineaţa, condiţiile erau şi mai dificile pentru că a plouat torenţial, peste tot era nămol, iar oamenii nu observă nicio îmbunătăţire a condiţiilor de lucru. „A venit un director nou care îţi spune clar că dacă nu îţi convin condiţiile te duci acasă că are cine să vină în locul tău. I-am spus că stau cu un pumn de pastile după mine, că sunt cardiac, şi dacă nu le beau mi se face rău şi mor şi eu pe aici. Stau ud acum că a plouat sau când e ger iarna, soare vara, dar nu interesează pe nimeni. Au adus nişte pelerine cu care nu ai ce să faci. Dacă nu iau pastile, nu rezist”, a explicat un miner.

Recidivă

După ce medicii au declarat oficial decesul lui Stelică Neamţu, şi IPJ Gorj, dar şi ITM Gorj, au deschis propriile anchete pentru nerespectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă. Sâmbăta trecută, alţi trei angajaţi ai CEO au fost grav răniţi în alte accidente de muncă, toate acestea producându-se în condiţiile în care, în toamnă, după o nenorocire similară produsă în Valea Jiului, managerul Sorinel Boza declara că a dispus ca la CE Oltenia să fie luate toate măsurile pentru ca oamenii să fie în siguranţă. În luna mai, instanţele de judecată chiar au condamnat definitiv CEO cu amendă penală de 375.000 de lei pentru moartea unui angajat de la Jilţ Nord, iar luna trecută ITM Gorj a sancţionat două unităţi de carieră cu câte 10.000 de lei tot pentru nerespectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă.

 Comisii şi demiteri

După incidentul de luni, CEO a comunicat că a dispus schimbări de şefi la unităţile cu accidente, precum şi comisii care să facă un fel de inventar al tuturor instalaţiilor pentru a descoperi eventuale „neconformităţi” care ar putea genera noi astfel de evenimente nedorite. „Directoratul CE Oltenia a emis decizii cu privire la constituirea la nivelul fiecărei sucursale energetice şi exploatări miniere a unor comisii pentru reevaluarea şi reanalizarea din punct de vedere tehnic a tuturor instalaţiilor în vederea identificării eventualelor neconformităţi, pentru asigurarea securităţii şi siguranţei tuturor locurilor de muncă ale salariaţilor. La nivelul tuturor subunităţilor energetice şi miniere vor fi prelucrate, în regim de urgenţă, evenimentele care au avut loc în perioada 21-23.07.2018, în scopul luării tuturor măsurilor necesare pentru evitarea producerii unor situaţii asemănătoare. Directoratul a dispus schimbarea conducerilor celor două cariere, Pinoasa şi Peşteana. Până la preluarea funcţiilor de conducere de către noile persoane numite, derularea procesului tehnologic de producţie va fi coordonată în mod nemijlocit de directorul Exploatării Miniere Roşia – Rovinari”, a transmis CEO printr-un comunicat de presă.

Vizualizări: 9,258

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: