O nouă sursă de apă pentru Târgu Jiu

Municipalitatea caută soluții pentru ca orașul să nu mai rămână fără apă în perioadele secetoase. Primăria țintește bani europeni să realizeze o conductă nouă de apă, care să rămână de rezervă, în cazul în care va fi nevoie de mai multă apă, așa cum s-a întâmplat în această toamnă din cauza secetei.

Mai exact, este vorba despre o conductă ce va pleca din zona Vîja, Lacul Clocotiș, care nu a mai fost folosită de aproape zece ani pentru că este degradată și sunt multe pierderi pe traseu. Autoritățile promit să caute fonduri europene și să reabiliteze această conductă.

„Ne dorim o aducțiune din zona Vîja. Este  conducta din barajul Clocotiș, pe care întotdeauna l-am ținut de rezervă în perioada de secetă. Sunt zone în Stănești, Bâlta, unde conducta a creat probleme și afectează debitul. Acum nu poate fi folosită pentru că sunt pierderi și trebuie făcute lucrări mari de intervenție.Târgu Jiul se dezvoltă continuu, au apărut cartiere noi, a crescut și necesarul de apă. Sursa Vîja va fi prioritară pentru noi din momentul în care se va semna contractul de finanțare. S-a depus un proiect pentru a obține fonduri europene. Este o alimentare de suprafață, face parte dintr-un lanț de surse: Cerna, Motru, Tismana. Depinde de lacurile din aval și de cantitatea de energie pe care Hidroelectrica își propune să o furnizeze, dar atât timp cât am folosit barajul Clocotiș, s-a găsit înțelegere să se păstreze un debit și o cotă care să fie dată municipiului Târgu Jiu. Mai este de alimentat și Peștișani, și Stănești, din zona barajului. Vor fi alocate 10-12 miliarde pentru extinderile de apă unde se construiesc locuințe”, au fost asigurările venite din partea lui Marius Ionescu, directorul tehnic din cadrul Primăriei Târgu Jiu.

Noua conductă va fi gata până în 2020 și va fi folosită doar ca rezervă, atunci când orașul riscă să rămână fără apă. „Va fi o nouă conductă. Va fi folosită când va fi nevoie, când seceta își spune cuvântul. Am avut probleme și în toamna aceasta. S-au folosit la capacitate maximă forajele de mare adâncime. Singurele surse sunt cele de mare adâncime. De aceea s-a insistat pentru Preajba și Polata, s-au accesat acele fonduri pentru extinderea fronturilor de captare și se vor mai face foraje de mare adâncime pe viitor. Lucrările care sunt necesare acum sunt mai mult de mentenanță”, a mai transmis Ionescu, la Tele3.

Vizualizări: 1,327

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: