O octogenară din Arcani, sursa de inspiraţie a Mariei Lătăreţu

O bătrână din Arcani este printre puţinele persoane care mai cunosc cântece autentice gorjeneşti. Cântecele Mariei Berca au fost demult sursa de inspiraţie a cunoscutei interprete de muzică populară Maria Lătăreţu. Din păcate, nu are cine sa ii ducă versurile mai departe.

Maria Berca are 84 de ani şi este din satul  Câmpofeni, comuna Arcani. Încă de copil a îndrăgit muzica autentică gorjenească. La vârsta de cinci ani a început să cânte pentru prima dată la îndemnul bunicului său, care o răsplătea pentru fiecare melodie interpretată, ca mai apoi, mergând la şcoală, să participe la mai toate serbările organizate. Femeia cunoaşte mai bine de 50 de cântece, specifice zonei în care locuieşte. Mai toţi folcloriştii români care au cercetat Gorjul în ultimii 50 de ani au înregistrat-o pe bătrână.

În anii '70, Maria Berca a fost remarcată de către Maria Lătăreţu, care s-a şi inspirat din cântecele interpretate de bătrână. Mai mult decât atât, a vrut să o sprijine, invitând-o să locuiască la Bucureşti. Soţul ei s-a opus acestei iniţiative, dar a mers totuşi să înregistreze câteva cântece. „M-am apucat să înregistrez, dânsa a intrat şi a deschis uşa. Alexandru Amzulescu, cel cu care înregistram, a zis că strică banda. Atunci, Maria Lătăreţu a spus că nu e nimic, o plăteşte ea. S-a aşezat pe scaun şi asculta cum cântam”, a spus Maria Berca.

Femeia este acum bolnavă şi locuieşte singură, deşi are o fată şi doi nepoţi. La ea s-au gândit  reprezentanţii Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu care i-au înmânat o diplomă de excelenţă şi suma de cinci milioane de lei în semn de apreciere. „A rămas aici, tăcută dar păstrătoare a unor valori extraordinare. Faptul că a păstrat cu sfinţenie cântecul popular gorjenesc ne-a determinat să luăm decizia să o răsplătim, cu ce am putut”, a comentat Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare din Târgu Jiu.  

Cum nici unul dintre nepoţii bătrânei nu s-au arătat interesaţi de folclorul gorjenesc, femeia mai spune cântecele unui grup de tinere din localitate.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: