Localnicii din Muşeteşti au inventat un utilaj de deszăpezire

Localnicii din satul Arşeni, comuna Muşeteşti, şi-au făcut propriul lor utilaj de deszăpezire. Nepăsarea autorităţilor i-a determinat pe aceşti oameni să pună mâna pe drujbă şi ciocan şi să facă un plug de lemn. Oamenii sunt disperaţi, pentru că de fiecare dată când ninge rămân izolaţi între nămeţi întrucât autorităţile nu deszăpezesc drumul de legătură dintre satul lor şi celelalte sate. Deşi realitatea este evidentă, primarul din Muşeteşti susţine că mint cei care l-au ales.

În satul Arşeni din comuna Muşeteşti mai locuiesc doar 20 de familii. Asta după ce mulţi şi-au părăsit gospodăriile şi s-au mutat la oraş din cauza condiţiilor grele de trai din acest sătuc. Ca să ajungi în acest loc trebuie să mergi cel puţin cinci kilometri prin pădure pe un drum care iarna este impracticabil. „Vine maşina de pâine de două ori pe săptămână, ne-a spus că nu mai vine că nu poate urca din cauza drumului. Dacă ar fi să i se facă rău unuia dintre noi nici salvarea nu ar putea ajunge la el, trebuie să coborâm cu bolnavul la Lăzăreşti”, a spus Gheorghe Blându, unul dintre localnici.

Invenţia îi scapă de zăpadă

Oamenii spun că autorităţile nu curăţă niciodată drumul de zăpadă motiv pentru care pentru a putea merge să-şi cumpere mâncare sau pentru a putea ajunge la medic se văd nevoiţi să pună mâna pe lopată şi să împrăştie ei material antiderapant. „Aşa facem în fiecare iarnă, drumul ăsta e al nimănui. Nu îl curăţă nimeni, noi cei care am mai rămas în sat curăţăm drumul. Încărcăm nisip într-un ARO şi aruncăm pe drum, dăm la lopată iarnă de iarnă, ne e greu dar  nu avem ce ne face”, a spus Ilie Cherciu.

Mai mult, oamenii şi-au făcut chiar propriul lor utilaj de deszăpezire pentru că atunci când stratul de omăt este mare, o lopată de nisip nu este suficientă. „Am spintecat un buştean de fag cu drujba, l-am tăiat pe jumătate şi am făcut un plug de lemn că nu ne deszăpezeşte nimeni”, a spus Gheorghe Călugăru.

Primarul le spune să ocolească

Primarul infirmă spusele localnicilor. „Drumul care leagă satul  Lăzăreşti de Arşeni nu este al meu, doar jumătate aparţine de Muşeteşti şi jumătate de Bumbeşti Jiu. Ce ţine de mine e bun e curat, restul nu mă interesează. Cei care v-au informat pe dumneavoastră că nu e bun drumul, că nu se poate circula, au minţit. Prima dată când pleacă plugul acolo se duce la Arşeni. Mai au un drum pe care pot ajunge în sat, pe Pripor dar dacă ei nu vor să ocolească câţiva kilometri nu am eu ce le face”, a precizat Ion Ciobea primarul comunei Muşeteşti.

Nici acel drum nu este însă practicabil. „Tot drumul e înzăpezit nu jumătate. Au făcut alt drum pe altă rută ocolitoare, pe Pripor, dar nu se poate circula pe acolo pentru că este la fel drumul, ba e mai rău chiar pentru că primăria a pus o ţeavă în mijlocul asfaltului să nu treacă maşinile de mare tonaj dar tot noi nu trecem Rabele n-au probleme pentru că sunt înalte”, a spus Dorin Ciudin.

Vizualizări: 172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: